Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Putin popírá hrozbu: Jsme proti umístění jaderných zbraní do vesmíru! Tají Rusko svůj projekt?

Autor: ČTK - 
20. února 2024
20:10

Rusko je proti rozmístění jaderných zbraní ve vesmíru, řekl dnes prezident Vladimir Putin v rozhovoru se svým ministrem obrany Sergejem Šojguem. Reagoval tím na prohlášení Bílého domu z minulého týdne, podle kterého Moskva pracuje na vývoji zbraně proti satelitům, napsala agentura Reuters.

„Náš postoj je jasný a transparentní: vždy jsme byli kategoricky proti a jsme nyní proti rozmístění jaderných zbraní do vesmíru,“ řekl Putin na setkání se Šojguem.

„Vyzýváme nejen k dodržování všech dohod v této oblasti, ale také jsme mnohokrát nabízeli posílit spolupráci,“ uvedl ruský prezident a dodal, že ruské aktivity ve vesmíru se nijak nevymykají těm, které provádí jiné země včetně Spojených států.

Americká média minulý týden s odkazem na zdroje psala, že Spojené státy mají zpravodajské informace o nových jaderných schopnostech Moskvy, které patrně souvisí s vesmírem. Mluvčí Bílého domu John Kirby pak na dotazy novinářů uvedl, že se zpravodajské informace týkají protisatelitní zbraně, která je však ve fázi vývoje a nepředstavuje bezprostřední ohrožení.

11:09
Dnes

Tři členy známé ruské metalové skupiny Korrozja Metalla zadržela policie, která v sobotu večer vtrhla na koncert kapely ve městě Nižnij Novgorod. Hudebníky obvinila z „propagace nacistických symbolů“.

Příslušníci zásahové jednotky vtrhli do klubu přímo při koncertu a donutili diváky lehnout si na podlahu. Některé z nich zbili, napsal server Meduza s odvoláním na záběry ze sociálních sítí. Kromě hudebníků byly zatčeny také čtyři desítky návštěvníků klubu Nenávist.

Tři členové kapely ve věku 57, 42 a 19 let čelí obvinění z „propagace či veřejného předvádění nacistických symbolů“, což je přestupek obvykle trestaný pokutou či krátkodobým uvězněním. Policie uvedla, že zabavila knihy a trička se zakázanou symbolikou. Ředitelka skupiny Marija Runovová státní agentuře TASS řekla, že se jednalo o „staroslovanské symboly“.

10:38
Dnes

Ministerstvo zahraničních věcí Tádžikistánu vydalo naléhavé doporučení svým občanům, aby se dočasně zdrželi cest do Ruska, pokud cesta není naprosto nezbytná. Tádžikové čelí v Rusku nepříjemnostem zejména od březnového útoku v koncertní síni na okraji Moskvy, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a stovky zraněných. Většina z následně zadržených jsou Tádžikové, včetně předpokládaných pachatelů. K útoku se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ruské úřady se incident snaží spojovat s Ukrajinou, kde Rusko už déle než dva roky vede agresivní válku.

Občanům Tádžikistánu v posledních týdnech ruské úřady masově odmítaly vstup do Ruska, upozornilo již dříve ministerstvo. V pátek ruskému velvyslanci v Dušanbe vyjádřilo své znepokojení nad případy bezdůvodného odmítnutí vstupu do Ruska.

9:41
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Video  Kdo má jaderné zbraně a kde jsou rozmístěné? Je čeho se bát?  - Videohub
Video se připravuje ...

„Zaprvé, žádné takové projekty - jaderných zbraní ve vesmíru - neexistují. Za druhé, Spojené státy vědí, že takové projekty neexistují,“ řekl Šojgu při dnešním rozhovoru s Putinem. Bílý dům podobně jako už dříve mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov obvinil, že informace zveřejnil ve snaze podpořit svůj balík pomoci Ukrajině v Kongresu. Podporu v hodnotě 95,3 miliardy dolarů (zhruba 2,2 bilionu korun), jejíž je pomoc pro Kyjev součástí, se snaží prosadit americký prezident Joe Biden.

Mezi Spojenými státy a Ruskem panuje extrémní napětí kvůli vpádu ruských vojsk na Ukrajinu z 24. února 2022. Invaze vyvolala největší konfrontaci mezi Západem a Ruskem od kubánské krize v roce 1962, píše agentura Reuters. Rusko i Spojené státy, zdaleka největší jaderné mocnosti, vyjádřily politování nad postupným rozkladem vzájemných dohod o kontrole zbraní, jejichž cílem bylo zpomalit závody ve zbrojení za studené války a snížit riziko jaderné války.

Video se připravuje ...
Další videa