V ČR je několik tisíc lidí, kteří utrpěli vážné poranění mozku. Většinou to pro ně znamenalo doživotní péči ze strany příbuzných o ně. „Našim cílem je vrátit zpět do běžného života,“ řekla ředitelka nemocnice Surgal Clinic Jitka Smrčka.


Brněnské pracoviště využívá unikátní rehabilitační pomůcky a přístroje, které dokážou poškozenému mozku oživit vyřazené funkce a vrátit je do normálního života a zaměstnání. „Vybavení jsme platili ze svých zdrojů bez jakékoliv dotace. Stálo to 25 milionů korun,“ upřesnila Smrčka.
Video
Video se připravuje ...

Brně otevřelo první oddělení určené pro pacienty po poranění mozku. Hynek Zdeněk

Přestože se nové oddělení nachází na soukromé klinice, péči pacientům plně hradí dvě největší zdravotní pojišťovny (VZP a ZP MV ČR). Další pojišťovny se mají postupně přidávat taky.

Po Brnu Praha a Ústí

Brno vytvořilo nové oddělení v místech bývalého covidového centra. Pro pacienty má vyčleněno deset lůžek. Ty první, včetně paní Jany, přijalo v testovacím režimu před dvěma měsíci. Od března již bude fungovat oddělení v plném režimu.

Brněnské pracoviště je nejen první, ale i nejkomplexnější a největší v ČR. Další dvě pracoviště vznikají v Praze a jedno v Ústí nad Labem. Všechna oddělení se inspirovala v Německu, kde už prokázala vysokou úspěšnost při navrácení pacientů do běžného života.

Fotogalerie
7 fotografií