„Léky mi dlouhá léta pomáhaly. Před půldruhým rokem ale přestaly zabírat. Můj lékař mi proto doporučil vyzkoušet novou metodu léčby. Po zavedení páry do penisu jsem jako by omládl o 20 let,“ řekl šťastný pacient František Urban.

Jeden z prvních pacientů v ČR, který souhlasil s touto metodou, vidí i další pozitiva. „Vše šlo velmi rychle. Po vyšetření jsem šel za pár dnů na zákrok. Trval několik minut. V nemocnici jsem přespal a na druhý den jel domů,“ upřesnil pacient.

Metoda vznikla v USA

Tato neinvazivní metoda vznikla po patnáctiletém vývoji v USA, kde se na jejím vývoji primář Pacík významně podílel. Lékař, který byl 30 let primářem urologie ve FN Brno, je přesvědčen, že znamená v léčbě prostaty doslova revoluci. V USA se jí podrobilo už přes 30 tisíc mužů.

Video
Video se připravuje ...

V Brně otevřeli speciální urologické centrum Hynek Zdeněk, blesk.cz

„Metoda nijak nepoškozuje vnitřní orgány. Využívá totiž páru o teplotě 75 °C. Dosavadní metody používaly teplotu 100 °C, která byla mnohdy příčinou karbonizace,“ vysvětlil primář Dalibor Pacík.

Horká pára vychází z jehličky, která se vždy na 9 sekund vysune ze zavedené trubičky uvnitř penisu.

80 tisíc ze svého

Ve prospěch nové metody hovoří i to, že u standardní indikace je efektivita léčby 95 %. Pacientovi může navíc ulevit velmi rychle. „Vyšetření trvá přibližně půl dne. Za dva dny máme výsledky. V optimálním případě pak zákrok může provést za pár dnů. Záleží samozřejmě, kolik budeme mít pacientů,“ vysvětlila Jitka Kellnerová, ředitelka Surgal Clinic, která u nás jako jediná klinika zákrok provádí.

Zatím jedinou stinnou stránkou nové metody je, že zatím se jí v České republice léčilo jen několik pacientů. Není proto dosud hrazena ze zdravotního pojištění. Pacient tak musí počítat s tím, že musí uhradit 80 tisíc korun.

Video
Video se připravuje ...

FN Brno jako první v ČR použila novou metodu na léčbu prostaty. Hynek Zdeněk, blesk.cz

Fotogalerie
10 fotografií