Zvětšená prostata není nic příjemného. Namáhavé močení, časté noční vstávání a dokonce problémy v intimitě. I když příznaky nebolí, jsou zatraceně nepříjemné. Mnoho mužů kvůli nim ztrácí svou sebedůvěru. Jak rozpoznat příznaky zvětšené prostaty včas? A jak jim předejít?

Pokud musíte často...

Prostata je nenápadná žláza. Nachází se pod močovým měchýřem, kde obepíná močovou trubici. Právě kvůli svému ošemetnému umístění může napáchat spoustu neplechy.

Ve zdravém stavu má velikost vlašského ořechu. Ovšem už od mladí postupně roste. Ve stáří může být klidně dvojnásobná. Pak její velikost logicky nedovoluje normální močení.

Zvětšená prostata a její příznaky

Kontrolovat by se měli muži nad 50 let, kteří spadají do rizikové skupiny. Zvětšená prostata se projevuje přerušovaným a zdlouhavým močením, slabým proudem moči a neustálými pocity nutkání.

Problémy se mohou projevit v ložnici

Problémy s prostatou se mohou přenést i do ložnice. Většinou mají muži obavy ze svého výkonu, nebo že dostatečně neuspokojí svou partnerku.

Prostata je protkána nervovými zakončeními, které jsou zodpovědné za erekci. Pokud dojde k onemocnění prostaty nebo k poškození nervů v ní, může se dostavit nedostatečná erekce. Některé potíže týkající se prostaty se dají vyřešit pomocí operace nebo ozařování, vedlejším účinkem může být impotence.

Je možné se zvětšené prostatě vyhnout?

Chcete tomu předejít? Pak začněte co nejdříve! V padesáti už je pozdě! Ideální věk pro prevenci je věk kolem 25 let. Dodržujte zdravý životní styl, jezte hodně ovoce a zeleniny a nezapomínejte na pravidelné lékařské prohlídky.

Skvělými pomocníky jsou i bylinky. Mezi tradiční bylinky, které pomáhají udržet zdravou prostatu, se řadí Serenoa plazivá a Kopřiva dvoudomá. Ty příznivě působí na správnou funkci prostaty, močového ústrojí, na zachování reprodukční schopnosti a současně podporují růst vlasů.

A v neposlední řadě zinek jakožto důležitá složka pro udržení prostaty v kondici. Napomáhá při blokování proměny testosteronu na dihydrotestosteron, což má vliv na zpomalení růstu buněk prostaty.

Tip na závěr

Všechny výše zmíněné účinné bylinky spolu se zinkem najdete v doplňku stravy na prostatu Prostanax. Jde o produkt na přírodní bázi, který díky obsahu vysoce koncentrovaných složek pozitivně ovlivňuje udržení prostaty ve správné kondici.

Pokud začnete s péčí o prostatu brzy, mohou se vám problémy zcela vyhnout. Ideální je nenechat ji „dozrát” do nepříjemné velikosti. Pamatujte na ni a odvděčíte se sami sobě klidným stářím bez potíží.