Parní lokomotivu typu BS80 číslo 15 získalo muzeum v létě 2018 od soukromého sběratele. Částka přesáhla jeden milion korun. Tříletá generální oprava se stala nutností i kvůli úzkorozchodné trati mezi Zbýšovem a Zastávkou.

„Renovace zahrnula mimo jiné nové rozpěrky, upravoval se celý pojezd, dávaly se nové rošty, opravili jsme kotel a pístní tyče. Sečteno, náklady dosáhly dvou a půl milionu i s podporou kraje,“ řekl předseda spolku Jan Procházka.

Parní lokomotivy tohoto typu sloužily především v hutích a železárnách. „Jsou na poměry drah menší. Ta naše měří 6 metrů a 15 centimetrů, její pohotovostní hmotnost činí 12 a půl tuny. Dosáhne maximální rychlosti 25 kilometrů v hodině,“ doplnil technické údaje Procházka. 

Video
Video se připravuje ...

Nadšenci ze zbýšovského muzea představili opravenou parní lokomotivu TV Blesk Zdeněk Matyáš

Černá kráska, která bude vozit turisty po úzkorozchodné trati mezi Zbýšovem a Zastávkou, uveze až osm vagonů. Naposledy sloužila v železárnách v Králově Dvoře u Berouna.

Zbýšovské muzeum má ve sbírce 45 úzkorozchodných lokomotiv, z toho 3 parní, 4 elektrické, zbytek jsou dieslové. „Máme radost, že se nám po koronaviru vracejí návštěvníci, čísla se dostávají na úroveň jako před pandemií. I když pro nás je důležité i to, jaké panuje při akcích počasí,“ svěřil se předseda spolku.

Muzeum průmyslových železnic sídlí v areálu bývalého dolu Jindřich II. od roku 2005. Jde o spolek, který se zabývá dokumentací, záchranou, renovacemi a muzejní prezentací úzkorozchodných železničních vozidel.

Fotogalerie
20 fotografií