Práce na dokumentu zahájil Ropid již v roce 2015, kdy oslovil postupně řadu institucí včetně městských částí, od kterých sesbíral připomínky a podněty. Kvůli covidu se ale práce na dokumentu na dva roky zastavily a bylo třeba jej revidovat a dokončit. „V době covidu jsme netušili, jestli nám dopravní výkony dramaticky nestoupnou, nebo naopak neklesnou," řekl Fafejta.

Do poslední verze byly nově zařazeny projekty, které v něm původně nebyly. Jedná se například o stavbu tramvajových tratí z Vinohradské ulice na Václavské náměstí, z Kobylis do Bohnic, z nákladového nádraží Žižkov na Jarov nebo z Motola na Vypich. Dokument zahrnuje rovněž stavbu nové stanice metra B Depo Zličín a již zahájenou stavbu metra D z Pankráce do Písnice. Materiál se zabývá také vznikem dvou trolejbusových linek, rozvojem příměstské železnice a stavbou lanovky z Podbaby do Honic.

Podle Fafejty dokument není souborem projektů, které určitě vzniknou, ale jedná se o podklad, který bude možné využít. Jako příklad uvedl plánovaný Rohanský most, o jehož výstavbě město zatím pouze uvažuje. Pokud vznikne, bude moci být k organizaci MHD využit tento materiál, řekl. Materiál je rozdělen na dvě části, a sice projekty do roku 2025 a potom druhou pro ty plánované do let 2027 až 2032. Podle aktuální situace a rozhodnutí vedení Prahy bude možné je podle potřeby přesouvat.