Karel Arazím. Tohle jméno se vybaví divákům Četnických humoresek. „Ve skutečnosti šlo o vrchního strážmistra Muzikáře, který dlouhá léta sloužil v Kuřimi. Na velitele četnické pátrací stanice v Brně byl povýšen v roce 1928,“ tvrdí novodobý četník Libor Skácel.

Společně se svými kamarády obnovili v Kuřimi četnickou stanici. „Není na původním místě, jde o repliku. Vytvořili jsme ji v domě z roku 1876. Vše je tady jinak původní, včetně stropu,“ ujistil Skácel.
Video
Video se připravuje ...

Nadšenci z Kuřimi obnovili četnickou stanici. Hynek Zdeněk

Na stanici se nyní střídá devět lidí a jeden pes. „Ve 30. letech 20. století v Kuřimi sloužili dva až čtyři četníci. K výraznému navýšení došlo až za Protektorátu, kdy tady sloužilo až 19 četníků,“ upřesnil další z nadšenců Jan Sasín.

Četnická stanice je otevřena pro veřejnost každou sobotu, a to zcela bezplatně. „Je to náš koníček a chceme, aby sem našlo cestu co nejvíce lidí,“ vysvětlili současní četníci z Kuřimi.

Parta nadšenců z Kuřimi se dostala i k historickým spisům původní četnické stanice. „Našli jsme tam třeba případ vraždy nemluvněte na faře. Případy chceme sepsat a vydat v brožurce o četnické stanici v Kuřimi,“ řekl Libor Skácel.

Podle historických záznamů trvala nejdelší obchůzka četníka z Kuřimi neskutečných 31 hodin. Tak dlouho na ní strávil jeden z příslušníků ve 30. letech 20. století, když vyšetřoval přistání německého letadla na poli u Čebína.
Fotogalerie
17 fotografií