"Někteří z Vás tuto smutnou informaci již nejspíše zaznamenali, nyní tedy ještě i touto cestou mi dovolte, abych Vám s lítostí oznámila, že nás v pondělí 25. října 2021 v úctyhodném věku 93 let navždy opustil herec, dlouholetý člen Divadla bratří Mrštíků, pan Mojmír Heger," informovala tisková mluvčí Městského divadla Brno Kateřina Vižďová. 

Heger prožil své dětství na statku svého otce ve Stavenicích, odkud odešel na gymnázium v Litovli. Tam se mimo jiné seznámil i s režisérem Milošem Hynštem (†88). Odtud pak zamířil na pražskou konzervatoř a později na DAMU. 

Hegerův nesporný talent se projevil již při studiích a už jako student se začal objevovat ve filmech. Po celý život se ale věnoval hlavně divadlu.

"Pamětníci si jej mohou pamatovat ještě z inscenace Othella v režii Zdeňka Černína z roku 1996, kde hrál benátského senátora, nebo z role jednoho z pacientů v Přeletu nad kukaččím hnízdem z roku 2002," píše se v hercově smutečním oznámení. 

Česká střízlivost i komedie

Divadelní a filmový kritik Viktor Kudělka ve své osobní vzpomínce popsal, že hlubinou jeho herecké bezpečnosti byla česká klasika: Zajíček z Lucerny, Honza z Princezny Pampelišky, Martin Kabát v Hrátkách s čertem či Bláha v Našich furiantech.

Zejména v těchto postavách, které mívaly český patos i českou střízlivost, došlo k uplatnění jeho životadárného herectví. Druhou linií jeho repertoáru pak podle Kudělky byly postavy komediální a komické.

VIDEO: Jan Koller na muzikálu

Video
Video se připravuje ...

Jan Koller na muzikálu Markéta Reinischová

Fotogalerie
4 fotografie