Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Hroby slavných na dušičky: Překvapení u Šafránkové (†68)!

/
  • Hrob Libušky Šafránkové je plný svíček a vzpomínkových předmětů.
    5. listopadu 2021 ● 05:00

    Česko se stále nemůže vzpamatovat ze smrti Popelky. A není divu. Vždyť Libuše Šafránková (†68), která letos v červnu podlehla rakovině, patří už téměř půlstoletí neodmyslitelně do našich vánočních domovů. Bez Tří oříšků pro Popelku si nejkrásnější svátky v roce dokážeme jen těžko představit. A to potvrdily teď i Dušičky.

     

  • 1.

    Libuška Šafránková (†68)

    Na Svátek zesnulých si cestu k místu posledního odpočinku milované herečky v jejích rodných Šlapanicích našlo mnoho obdivovatelů. Popelčin hrob je obsypán více než 160 svíčkami. A také spoustou pomalovaných kamínků se vzkazy. Na jednom z nich jsou dokonce namalované tří oříšky s Popelčiným střevíčkem nebo vzpomínka na Četnické humoresky, kde si Šafránková zahrála Karličku.

    Herečkaje pochována v hrobce se svými rodiči a na náhrobním kameni stojí její oblíbený verš: „V náručí Boží, odkud jsme vyšli, všichni se navečer sejdeme zas...“ Přesně tak, jak si přála. Stejně tak chtěla, aby na náhrobku bylo vytesáno jméno Abrhámová – Šafránková, aby tím dala najevo svou nezměrnou lásku k manželovi Josefu Abrhámovi (81). A ten má teď určitě radost.

     

  • 2.

    Karel Gott (†80) - Na dohled od domova

    S Popelkou je neodmyslitelně spjat také Karel Gott, který nazpíval ústřední píseň Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš. Také k jeho hrobu na pražských Malvazinkách proudily na Dušičky davy příznivců. „Tady chci jednou být, protože odsud uvidím, co se děje doma, a oni zase budou vidět na mne,“ vybral si Slavík místo svého posledního odpočinku na dohled od Bertramky. A vdova Ivana Gottová (45) mu s láskou vyhověla.

     

     

     

  • 3.

    Eva Pilarová (†80) - Za 300 tisíc

    Slavíka přežila jen o pouhých 5 měsíců a osud tomu chtěl, že na hřbitově Malvazinky sní svůj věčný sen jen pár metrů od sebe. Zpěvaččin hrob s působivým průřezem kříže se všemi různými úpravami přišel vdovce na 300 tisíc korun. A Jan Kolomazník (69) se o něho také pečlivě stará, svou milovanou Evu tam navštěvuje obden. Povídá si s ní a sděluje, jak zdárně rekonstruuje jejich byt, že si ho dělá bezbariérový, co dneska dělal a co bude dělat...

     

     

     

  • 4.

    Dan Nekonečný (†52) - Zlatý a žlutý

    Zpěvák a ministr nekonečných rozkoší odpočívá na stejném místě jako Gott a Pilarová. Mezi jeho nejoblíbenější barvy patřily žlutá a zlatá. Zlatá byla i urna s jeho popelem a do náhrobního kamene je vytesána slunečnice. A tak i letos o Dušičkách se objevila vedle náhrobku velká slunečnice. Popel Dana Nekonečného se rozdělil do dvou uren. Jedna je v rodinné hrobce v Boskovicích a druhou uložila jeho životní láska Zuzana Kardová (58) právě na Malvazinky.

     

     

  • 5.

    Iveta Bartošová (†48) - Záplava andělů

    Přestože urnu s jejím popelem střeží doma vdovec Josef Rychtář (63), zpěvačka má na hřbitově v Říčanech hrob. A fanouškům vůbec nevadí, že je prázdný. K náhrobnímu kameni s usměvavým portrétem Ivety, několika notami a textem Děkuji Vám Andělé, datem zpěvaččina narození i úmrtí na kolejích v Uhříněvsi pokládají kytičky a hlavně andělíčky. „Na zimu je vždy pečlivě uschovám, aby je mráz nezničil, a na jaře je zase vracím zpět,“ vysvětlil Rychtář.

     

     

  • 6.

    Václav Postránecký (†75) - S tebou nás bavil svět...

    Hvězda »komedie století« S tebou mě baví svět je pochován hned vedle budovy strašnického krematoria. Při pohledu na náhrobek, kde je parafrázován název filmu, se fanouškům pokaždé derou slzy do očí. „S Vaškem nás opravdu bavil svět,“ svěřila deníku Aha! vdova Helena Postránecká (74). O letošních Dušičkách hrob ozdobili i dva strážní andělé a je patrné, že diváci na svého oblíbeného herce nezapomínají. Dokonce mu tam udělali i srdce z kaštanů.

     

  • 7.

    Waldemar Matuška (†76) - Slavík z Madridu

    Hrob Slavíka z Madridu na Vyšehradě s kytarou a vyrytým podpisem je dílem výtvarníka Kristiána Kodeta (73). A o to, že může Walda odpočívat vedle českých velikánů se zase zasloužil další kamarád Petr Kratochvíl (70). „Ti dva se také už dva roky o Waldův hrob starají, když já nemohu kvůli covidu přiletět do Prahy. Jsem jim moc vděčná, stejně tak jako děkuji manželovým fanouškům, že vzpomínají a zapalují mu tam svíčky,“ vzkazuje z Floridy Olga Matušková (73).

     

  • 8.

    Fotogalerie

    Video: Poslední rozloučení s Libuškou Šafránkovou v jejích rodných Šlapanicích

    Video
    Video se připravuje ...

    Poslední rozloučení s Libuškou Šafránkovou v jejích rodných Šlapanicích Lukáš Červený

    Fotogalerie
    49 fotografií

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy