„O překotném porodu v Troubsku jsme se dozvěděli ve čtvrtek před sedmou hodinou ráno. Na místo jsme ihned vyslali záchranářskou posádku a lékaře. Nastávajícímu otci radila přes telefon dispečerka,“ uvedla operátorka jihomoravské záchranky Milada Kožíšková.

Už byl na světě

Přestože záchranáři jeli doslova jak o život, Jaroslav byl už na světě. „Chlapeček je zdravý, v pořádku byla i mladá žena. Oba jsme po adekvátní péči převezli do nemocnice,“ řekl záchranář Marek Dohnálek.

Záchranářům šťastný příběh udělal radost. „Musím říct, že takový výjezd se šťastným koncem nás moc potěšil. Jsme unavení z vysokého počtu výjezdů ke covidovým pacientům. Ale tohle nám dodalo energii,“ dodal Dohnálek.

Kolem krku pupečník

Ještě dramatičtější byl porod v Ivanovicích, záchranáři přijeli přímo do probíhajícího porodu. Mladá maminka, kterou překotný porod zaskočil přímo na ulici, měla štěstí. Její křik vzbudil studenta čtvrtého ročníku oboru Zdravotnický asistent Lukáše Procházku, který vyběhl v noci na ulici.

Nastávající mamince se totiž udělalo špatně a v doprovodu partnera si vyšla na vzduch do nočních ulic. Student Lukáš nebyl v lehké situaci. Miminko šlo totiž porodními cestami obráceně - tedy koncem pánevním. „Aby toho nebylo málo, hlavičku měl chlapec omotanou pupeční šňůrou,“ uvedl Procházka, jediný student v jinak dívčí třídě. Vydatně se mu snažila při porodu pomáhat asistentka jihomoravské záchranky přes telefon.


„Když na místo přijeli naši záchranáři, dokončili porod, miminku i mamince poskytli adekvátní péči. Oba pacienty posléze převezli do vyškovské nemocnice,“ upřesnila mluvčí jihomoravské záchranky.

VIDEO: Takto vypadá překotný porod.

Fotogalerie
4 fotografie