„Z prasklé trubky o průměru 500 milimetrů se vylily na dva tisíce kubíků vody. Zaplavily přitom 650 metrů chodeb v kolektorech,“ řekl předseda představenstva Technických sítí Brno Michal Marciniszyn. Sklolaminátové potrubí je přitom pouze 15 let staré.

Vodovod praskl v půl šesté ráno v hlavním kolektoru, před domem v ulici Koliště 57. Podle mluvčí Brněnských vodáren a kanalizací Renaty Hermanové o vodu přišla asi třetina města.

Průnik vody zaznamenala bezpečnostní čidla na dispečinku Technických sítí Brno. „Přestože jsme spolu s vodárnami okamžitě částečně přerušili dodávky vody, podzemní kolektor byl zaplaven do výšky několika metrů,“ uvedl provozně-technický ředitel Technických sítí Brno Josef Šaroun. 

Na místa zasažená výpadkem vyslaly vodárny cisterny s vodou, třetinu Brna ale najednou pokrýt nedokázaly. „Tolik cisteren nemáme. Prioritou bylo zásobování nemocnic a důležitých objektů,“ řekla mluvčí vodáren Renata Hermanová.

Místo kachny pizza

Půldenní výpadek vody postihl tisíce domácností, především v centru Brna. „Chystala jsem se péct kačenu se zelím a k ní vařit knedlíčkovou polévku. Kohoutek ani nekápl, no tak jsme si objednali pro celou rodinu u kurýra pizzu,“ mávla rukou Miroslava Křečková z Veveří.

Fotogalerie
17 fotografií