Před soudem stojí 11 obžalovaných mužů a dvě firmy. Výše úplatků podle státního zástupce dosáhla až 47 milionů korun, zmanipulování se povedlo prokázat u 27 zakázek.

Kauza je natolik rozvětvená, že by podle zdrojů obeznámených s vyšetřováním mohla nakonec přivést na lavici obžalovaných neuvěřitelných 100 lidí – podnikatelů, úředníků a politiků.

Obžalovaní se práskají navzájem

Obžalovaný jako vedoucí investičního odboru přebíral podle obžaloby úplatky od firem, které vyhrály tendry v Brně-střed. Před soudem odmítl, že by se nějak stýkal s hlavním obžalovaným, bývalým místostarostou Jiřím Švachulou (54, ex ANO). „Měli jsme ryze pracovní vztah,“ prohlásil Petr L.

Spoluobžalovaného stavebníka Lubomíra S. (68), který přiznal, že mu předal několik úplatků, naopak označil za svého „staršího bratra a mentora“, který mu občas v práci radil. Lubomír S. již podíl na uplatkaření přiznal a vystupuje jako spolupracující obviněný.

„Žádný úplatek jsem od pana S. nevzal,“ zdůraznil Petr L. „Za opravu kotelny jsem však vzal úplatek 70 tisíc od pana U. (62), který je bývalý hokejový rozhodčí. Donesl mi první část úplatku do kanceláře, ale já jsem mu řekl, že to vyřídíme až po dokončení zakázky,“ vypověděl L.

Úplatek nemohl popřít. Předání peněz totiž zachytila skrytá policejní kamera. Petr L. si dal peníze do tašky a vrátil je až letos v březnu. Michal U. je stavebník, pro kterého žádá žalobce trest 2 roky vězení podmíněně odložené na 4 roky.

Obžalovaný se cítí nevinen

Petr L. u soudu prohlásil, že se nikdy necítil být členem organizované zločinecké skupiny. „Při počtu stavebních zakázek ani nebylo technicky možné, abychom je nějak ovlivňovali,“ prohlásil.

Žalobce Roman Mezlík mu prý ještě ve vazbě řekl, že proti němu má tolik důkazů, že dostane 12 let vězení, což je v jeho věku doživotí.

„Pokud mu prý ale řeknu nějaký dobrý příběh, tak můžu jako spolupracující obviněný dostat jen pět let. Takže se vůbec nedivím, že mu pan S. výměnou za příslib podmíněného trestu nějaký dobrý příběh o mně řekl,“ uvedl Petr L. Jako nevinný se cítí i bývalý místostarosta Brno-střed JIří Švachula, který je označován za hlavního strůjce korupční skupiny.

VIDEO: Kauza Stoka je u soudu. ten obžaloval 11 bývalých politiků a podnikatelů, kteří měli ovlivňovat veřejné zakázky na brněnské radnici.

Video
Video se připravuje ...

Kauza Stoka je u soudu. ten obžaloval 11 bývalých politiků a podnikatelů, kteří měli ovlivňovat veřejné zakázky na brněnské radnici Jiří Nováček

Fotogalerie
9 fotografií

Více o kauze Stoka čtěte ZDE >>>