Žalobce olomouckého Vrchního státního zastupitelství Radek Mezlík poslal před trestní tribunál 11 lidí a dvě firmy. Obžaloba má neuvěřitelných 135 stran. 

Brněnská politicko-podnikatelská skupina měla dle obžaloby ovlivnit zakázky v hodnotě 328 287 537 korun. Škody způsobené politicko-podnikatelským gangem Brna-střed pak údajně dosahují závratných 49 324 877 korun.

Za hlavu zločinného spolčení označil žalobce bývalého místostarostu Brna-střed a radního Jiřího Švachulu (54, bývalý člen ANO). Hrozí mu 15 let vězení a jako jediný sedí ve vazbě.

Policejní razie se na radnici Brno-střed uskutečnila loni v březnu, po ní šlo pět lidí do vazby. Postupně ji ale opouštěli, ve vazbě zůstal už jen Švachula. Soudy se obávají, že by mohl uprchnout za hranice. Státní zástupce podal na Švachulu a další obviněné v případu obžalobu letos v březnu.

Politicko-podnikatelská skupina řádila dlouhé roky

Vysoké tresty ovšem Mezlík navrhuje i pro další obviněné – v případě odsouzení by měli strávit obžalovaní za mřížemi dohromady 76 let! Zároveň po nich žalobce požaduje zaplacení škod v desítkách milionů korun.

„Nejméně v době od listopadu 2014 Jiří Švachula založil organizovanou zločineckou skupinu, jejímž byl od začátku vedoucím článkem. Skupina působila nejméně do 7. března 2019 v Brně,“ řekl žalobce Mezlík.

Od začátku se podle něj zločinného spolčení účastnil Salman El T. (52), který při vyšetřování začal mluvit. „Švachula jej pověřil oslovit, vybrat a sjednávat stavební společnosti ochotné hradit úplatky za výhody poskytnuté v rámci budoucích zadávacích řízení na stavební zakázky,“ stojí v obžalobě.

Do skupiny patřili podle obžaloby od počátku podnikatelé Pavel O. (59), Lubomír S. (68), Petr K. (51), Ivan T. (47), politik Jiří H. (ODS), technik správy nemovitostí Petr K. (44) a firma KROS-Stav. V polovině roku 2016 pak Salmana El T. a Pavla O. nahradil vedoucí investičního odboru Brna-střed Petr Liškutin (64, taktéž dříve ANO). 

„Tato zločinecká skupina fungovala s cílem soustavného ovlivňování veřejných zakázek zadávaných radnicí Brno-střed, správou nemovitostí Brno-střed a společnostmi, jejichž vlastníky je Statutární město Brno,“ popsal žalobce rozsah činnosti zločinného spolčení.

Později se podle obžaloby podíleli na nekalé činnosti i podnikatelé Michal U. (62), Luboš K. (56) a firma UNO v. o. s.

Jak vysávali veřejné peníze a vyhrožovali malým řemeslníkům

Korupce se podle policie odehrávala při zadávání veřejných zakázek. V Brně je měly získávat vybrané spřátelené firmy a cena se tak uměle navyšovala. Úplatky totiž měly činit obvykle deset procent ceny zakázky. Firem zúčastněných na systému bylo devět a vždy vyhrála předem vybraná, ostatní dělaly takzvaně křoví. Alespoň tak líčí brněnské dění obžaloba.

Škoda radnici, hospodařící s penězi vybranými od daňových poplatníků, měla vzniknout tím, že obžalovaní ovlivňovali veřejné zakázky stavebních firem tak, aby bylo dopředu jasné, kdo tendr vyhraje. „Za toto dostávali úplatky, o které stavební firmy navyšovaly své cenové nabídky. Vybrané úplatky si obžalovaní rozdělovali předem dohodnutým způsobem. Firmy a drobní řemeslníci byli k odvádění úplatků nuceni pod pohrůžkou, že s nimi jinak bude ukončena spolupráce,“ stojí v obžalobě.

Hovory šifrovali přes Thremu, Viber a Whatsapp

Brněnští obvinění byli přitom velmi opatrní. Kšefty měli sjednávat na utajených osobních schůzkách, domlouvali se přes šifrované zprávy prostřednictvím mobilních aplikací Threma, Viber a Whatsapp. 

Ve všech případech, které žalobci zdokumentovali, „bylo přidělení a smluvní sjednání veřejných zakázek ovlivněno ve prospěch předem vybraných společností oproti příslibu poskytnutí úplatků“.

„Situace se z pohledu obžaloby jeví nezvykle silná. Každá část obžaloby je doznána alespoň jednou osobou, která podrobně popisuje, jakým způsobem mělo k manipulacím se zakázkami docházet,“ zdůraznil před zahájením líčení státní zástupce.

V síni smí procesu přihlížet jen 19 lidí

Termíny napjatě očekávaného hlavního líčení jsou rozepsané do konce roku. Není zatím jisté, zda se vzhledem k očekávaným obstrukcím obžalovaných a jejich advokátům a pandemii covid-19, uskuteční všechny podle plánu.

„Do soudní síně smí vzhledem k hygienickým opatřením vstoupit z veřejnosti jen 19 lidí,“ upozornila mluvčí soudu Klára Belkovová.

Dozorující státní zástupce Radek Mezlík očekává několikaměsíční řízení. První tři dny vyhradila soudkyně čtení obžaloby a výslechu obžalovaných. 

Když se stane kozel zahradníkem

Korupční kauza přivedla do velkých problémů hnutí ANO v Brně, které se deklaruje jako protikorupční. Problémy vedly k vystoupení z ANO několika politiků včetně bývalého primátora a kandidáta na jihomoravského hejtmana Petra Vokřála. V půlce června republikové předsednictvo rozpustilo celou brněnskou buňku hnutí.

Kauza se postupně rozvětvila ještě na další části. Ve vedlejší větvi případu je obviněno dalších 26 lidí a jedna firma kvůli úplatkům na Správě nemovitostí Brno-střed. Ani to nemusí být konečné číslo. Policisté od začátku práce na případu zabavili velké množství důkazů a stále případ rozplétají. 

Kdo je kdo a jaké tresty komu hrozí

+ Jiří Švachula (54, exANO) – hlava spolčení, bývalý místostarosta Brno-střed. Odmítá vypovídat. Žalobce žádá 15 let vězení.

+ Saman El T. (52) – podnikatel; spolupracující obviněný. Žalobce žádá 5 let vězení.

+ Pavel O. (59) – podnikatel; spolupracující obviněný. Žalobce žádá 5 let vězení.

+ Lubomír S. (68) - podnikatel; spolupracující obviněný. Žalobce žádá 3 roky vězení.

+ Bc. Petr K. (44) -  technik, spolupracující obviněný. Žalobce žádá 3 roky podmíněně odložené na 5 let.

+ Petr Liškutin (64, exANO) - vedoucí investičního odboru Brna-střed. Žalobce žádá 13 let vězení.

+ Ing. Petr K.(51) – podnikatel. Žalobce žádá 12 let vězení.

+ Ivan T. (47) – podnikatel. Žalobce žádá 13 let vězení.

+ Jiří H. (57, ODS) – politik a podnikatel. Žalobce žádá 9 let vězení.

+ Ing. Michal U. (62) – podnikatel. Žalobce žádá 2 roky podmíněně odložené na 4 roky.

+ Ing. Luboš K. (56) – podnikatel. Žalobce žádá 3 roky podmíněně odložené na 5 let.

+ KROS – stav a. s. Žalobce žádá pokutu 1 milion korun.

+ UNO v. o. s. – Žalobce žádá pokutu 200 000 korun. 

 
Fotogalerie
8 fotografií