Řada zraněných a jejich rodin možná ani netuší, že nemají nárok jen na bolestné. „Nárok na odškodnění mají cestující, kterým vznikla při nehodě vozidel dopravního podniku zdravotní či majetková újma,“ vysvětluje právník Petr Novák ze společnosti Vaše nároky.cz. Výše odškodnění bude podle něj u každého cestujícího individuální.

Na peníze si počkají

Na odškodnění si můžou zranění počkat i řadu měsíců. Doba, za jak dlouho jim bude odškodnění vyplaceno, se bude odvíjet zejména od délky vyšetřování celé události. Podle dostupných informací to může trvat i několik měsíců.

Odškodnění nemá vliv na soukromé pojištění

Cestující, kteří si platí pojištění např. pro úraz nebo věcnou škodu, také mohou kontaktovat svou pojišťovnu. „Výplata pojistného plnění z vlastního pojištění by neměla mít žádný vliv na nárok na odškodnění od brněnského dopravního podniku, pokud se jeho zavinění prokáže,“ říká právník.

Odškodnění za zranění

Postiženým cestujícím náleží bolestné, náhrada za výplatu, o kterou přijdou kvůli léčbě svého zranění, i za věci zničené při nehodě. To jsou ale jen některé z věcí, na které mají nárok.

• Bolestné

Bolestné se stanovuje podle počtu bodů, které podle rozsahu zranění určí lékař. Čím horší zranění, tím více bodů zraněný dostane. Hodnota jednoho bodu se odvozuje od jednoho procenta z hrubé měsíční mzdy v loňském roce. Letos je tak hodnota jednoho bodu 318,85 Kč.

• Náhrada za ztrátu na výdělku

Nárok na náhradu ztráty na výdělku má zraněný po celou dobu dočasné pracovní neschopnosti způsobené úrazem. Výše nároku na náhradu mzdy se vypočítává z rozdílu mezi průměrným výdělkem zraněného před úrazem a jeho nemocenskou.

• Náhrada nákladů na léčení

Zranění mají nárok i na náhradu nákladů spojených s léčením. Může se jednat o poplatky za léky, jízdné do nemocničních zařízení či speciální zdravotní pomůcky. „Náklady na léčení ale bude nutné prokázat, například účtenkami apod.,“ vysvětluje právník.

• Náhrada za věcnou škodu

Nehoda poškodila cestujícím nejen zdraví, ale řada z nich přišla i o své věci. „Pokud vznikla v důsledku nehody cestujícímu věcná škoda, vzniká nárok na její proplacení. Může se jednat například o rozbitý telefon, roztrženou bundu či poničený kočárek,“ vypočítává právník.

• Náhrada za ztížení společenského uplatnění

Pokud má zraněný cestující kvůli nehodě trvalé následky, může získat i náhradu za ztížení společenského uplatnění.

Video
Video se připravuje ...

V Brně se srazila tramvaj s trolejbusem. Srážka si vyžádala několik desítek zraněných Aktu.cz

Fotogalerie
22 fotografií