„Byla jsem v havarovaném trolejbusu s měsíčním synkem. Vypadl z kočárku a nějaký pán ho zvedl ze země a pomohl nám do sanitky,“ vylíčila děsivé okamžiky paní Součková. „Ráda bych mu poděkovala a našla jej,“ požádala prostřednictvím sociálních sítí.

Měsíční miminko je podle maminky v pořádku, zůstávají ale oba na pozorování v nemocnici. „Jsem celá dotlučená, ale také v pořádku,“ doplnila paní Součková.

Na výzvu šťastné maminky se po pár hodinách přihlásil Lukáš Valenta, který děťátku i mámě v nejtěžší chvíli pomohl. „Jsem rád, že jste v pořádku vy i malý. Přeji brzké uzdravení,“ vzkázal mladý muž. Sám přitom utrpěl také nějaké šrámy.

Z nemocničního lůžka se přihlásila i zraněná cestující Simona. „Děkuju všem záchranářům,“ napsala z nemocnice. „Mám zlomenou lícní kost a posunutou čelist a pohmožděniny. Ale, díky bohu, žiju. Bylo tam více lidí, co na tom bylo hůř než já,“ svěřila se mladá žena.

Sociální sítě pak zaplavila vlna solidarity se zraněnými, spojená s poděkování záchranářům – zdravotníkům, hasičům i policistům. „Všech čtyřicet zraněných se dostalo do pěti brněnských nemocnic během půldruhé hodiny od nehody,“ řekla Blesku mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

Dítě je doma, řidič po operaci

Mezi zraněnými byly i dvě děti. Z Fakultní nemocnice Brno přišla v úterý ráno dobrá zpráva. Právě měsíční miminko již lékaři pustili i s mámou domů.

„Dítě jsme už propustili. Pět dospělých je u nás. Víceméně měli středně těžká poranění. Dvě ženy šly okamžitě na operaci se zraněním nohou. Další dva muži mají otřes mozku a zhmožděniny. Pátý člověk skončil na traumatologii spíše s lehčími zraněními,“ uvedl mluvčí nemocnice Pavel Žára.

Video
Video se připravuje ...

V Brně se srazila tramvaj s trolejbusem. Srážka si vyžádala několik desítek zraněných Aktu.cz

V Úrazové nemocnici ošetřili deset zraněných pasažérů, čtyři z nich zůstávají v hospitalizaci. „Řidiče jsme úspěšně operovali,“ řekl ředitel Zdeněk Buštík.

„Šoféra tramvaje naopak již pustili do domácího léčení,“ sdělila mluvčí Dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Čtyři pacienti zůstávají i ve Fakultní nemocnici u svaté Anny. „Všichni jsou na JIP. Mají vážná zranění, ale nejsou nyní v bezprostředním ohrožení života. Jeden pacient půjde na operaci,“ upřesnila mluvčí nemocnice Petra Veselá.

Vyšetřování potrvá měsíce

Svědků je hodně, není to otázka několika dní, že by byli všichni vyslechnuti,“ uvedl mluvčí policie David Chaloupka. Vyšetřování tak bude trvat měsíce. Klíčová jsou svědectví od obou řidičů. „Jejich výslech ještě neproběhl, prvotní je, aby se dostali do stavu, aby výslechu byli schopni,“ dodal.

Policie nyní analyzuje i kamerový záznam. Podle zdroje Blesk.cz je na záznamu vidět střet vozidel, ale přesnou příčinu rozeznat nelze. Trolejbus vjel zhruba v padesátikilometrové rychlosti plynulým obloukem na koleje. Ze záběrů však není zřejmé, co se stalo před ním.

Vyzývá i další, kteří by měli jak svědectví, tak záznamy, aby se přihlásili na linku 158. K vyšetřování nehody jsou přizváni i dopravní experti.

Policisté pracují s několika verzemi – od technické závady přes zdravotní indispozice až po chybu řidiče. Spekulace o ženě přecházející na červenou před trolejbusem, se nepotvrdily. Kočárek nalezený na místě nehody patřil ženě, která cestovala v trolejbusu s měsíčním miminem.

Speciální linka

Brněnský dopravní podnik zřídil také linku pro účastníky nehody. Na telefonním čísle 543171131 pracovník právního oddělení poskytne potřebné informace a pomoc s řešením záležitostí spojených s nehodou.

Fotogalerie
27 fotografií