Výše odškodnění se bude lišit podle následků nehody – v případě zlomenin či operací půjde do statisíců až milionu. „Do odškodnění se započítává nejen bolestné, ale také ušlá mzda, ošetřovné, cestovné, které vyplatí rodiny při návštěvách v nemocnicích, ale i možné snížení společenského uplatnění,“ uvedl Beck.

Na odškodnění má nárok každý zraněný, kterému policie potvrdí, že byl účastníkem nehody. „Potvrzení by si poškození měli nechat vystavit, i kdyby v současnosti žádné problémy nepociťovali. Následky se totiž mohou objevit až časem, například pozdější bolesti hlavy a páteře,“ zmínil Beck.

Kdo odškodné zaplatí? Dopravní podnik a jeho pojišťovna, kde má dopravce pojištěné povinné ručení a odpovědnost. To znamená, že vše bude hradit pojišťovna dopravního podniku.

Podle Becka ovšem pojišťovny často nabízejí jen 20 procent z částky, na kterou má zraněný pasažér skutečně nárok. „Doporučujeme proto lidem nechat adekvátní výši odškodnění stanovit soudním znalcem,“ uzavřel Beck.

K čelnímu střetu trolejbusu a tramvaje došlo v pondělí před druhou hodinou odpoledne v centru Brna. Při nehodě se zranilo 40 pasažérů včetně obou řidičů a dvou dětí. Incident zkomplikoval dopravu v centru města, frekventovaná ulice Křenová byla zprůjezdněna až ve večerních hodinách.

Video
Video se připravuje ...

V Brně se srazila tramvaj s trolejbusem. Srážka si vyžádala několik desítek zraněných. Aktu.cz

Fotogalerie
21 fotografií