I kdyby o tom média psala na titulních stranách každý den, stejně se najdou další ženy, které se domnívají, že právě do nich se zamiloval Američan, který je na jakékoliv zahraniční misi.

Vždy je přitom velmi movitý. Scénář je stále vždy stejný. Po několika měsících dopisování přijde požadavek na zaslání určitého obnosu peněz, aby se dala zaplatit přeprava Američana či balíku peněz.

Bezbřehá důvěra

„S údajným americkým lékařem pracujícím v Sýrii se seznámila žena z Brněnska (42) na inzertním seznamovacím portále. Zpočátku nezávazná komunikace se brzy změnila v intenzivní vztah na dálku. V jeho průběhu pak žena poslala svému známému na různé účty skoro tři tisíce euro (cca 80 tisíc korun – pozn. red.). Až pak pochopila, že komunikuje s podvodníkem,“ uvedl mluvčí policie Bohumil Malášek.

Ještě o mnohem víc přišla seniorka (73) taktéž z Brněnska, která reagovala na telefonát z neznámého čísla. Nechala se zlákat možností rychle zbohatnout přes virtuální měnu.


„V průběhu hovoru ochotně poskytla svou fotografii, kopii občanského průkazu a dalších dokladů. V průběhu konverzace také vyplňovala formuláře a přihlásila se ke svým bankovnímu účtům. Když si večer kontrolovala bankovní výpisy, zjistila, že na nich chybí skoro čtyři sta tisíc korun, které byly převedeny na několik neznámých účtů,“ upozornil Malášek.

VIDEO: Jak nenaletět internetovým podvodníkům.
Video
Video se připravuje ...

Jak nenaletět internetovým podvodníkům? Živě.cz