Celý příběh přitom začal idylicky, přesně podle podvodníkova scénáře. Údajný americký voják nejprve ženu na sociální síti pobláznil líbivými řečičkami. Po pár týdnech už své vyvolené sliboval modré z nebe. Když prý utrpěl v bojích zranění, rozhodl se svěřit část svého majetku nové známosti.

Do Česka měl směřovat hotový poklad – balík se zlatými cihlami, diamanty, šperky a nezanedbatelná hotovost. Odeslání zásilky potvrdila doručovací služba, jenže ouha!

„Podle známého scénáře následovala zpráva z letiště v Istanbulu o zadržení zásilky a nutnosti zaplacení poplatku 200 tisíc korun. Tento měl směřovat na účet uvedený ruským agentem,“ popsal údajný zádrhel policista Bohumil Malášek.

Hrozí ti trest smrti!

Brňanka začala pochybovat, po záplavě slibů a urgencí ale zaplatila. Jenže pak podvodník přitvrdil. Na ženu tlačil, aby tentokrát uhradila už 1,4 milionu korun. 

„Ve výzvě k úhradě uváděl, že kvůli zásilce hrozí žaloba tureckých úřadů. Přidal poznámku o možném trestu smrti pro adresáta,“ dodal mluvčí. Vystresovaná žena naštěstí zvolila jiné řešení. S drsnou love story se svěřila na nejbližší policejní stanici.

Policie stále varuje

Podvodníci, kteří na sociální síti vystupují pod falešnými profily jako američtí vojáci, se snaží naivním ženám vybílit bankovní konta. Za tímto účelem s nimi navazují přátelství a díky hezkým profilovým fotografiím, které zcizují na internetu, a komunikační zdatnosti je zmanipulují k tomu, aby jim posílaly peníze.

Obvykle svým obětem tvrdí, že se chtějí vykoupit z armády, odcestovat do Evropy a prožít s nimi zbytek života. Žena z Liberecka takto přišla o jeden milion korun, další zaslala svému facebookovému příteli dokonce 3,7 milionu. 

Falešná šamanka

Kuriózní případ vyřešili letos nedávno kriminalisté na jihu Moravy. Ženu středního věku skličovaly rodinné trable, obrátila se proto přes sociální sítě na údajnou šamanku (41). Ta za kouzla a speciální rituály v rámci černé magie vytáhla z nešťastnice všechny její úspory, žena si proto sjednala nebankovní půjčky. Celkem přišla o 330 tisíc korun. Šamanku stíhá policie pro podvod.

VIDEO: Podvodníci zcela zmátli pokladní.

Video
Video se připravuje ...

Dva podvodníci zmátli ženu za přepážkou natolik, že jim vyplatila víc, než měla. Policie České republiky