Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policie varuje před falešnými telefonáty z bank. Podvodníci už nadělali škody za miliony

Policie vydala varování před falešnými telefonáty z bank
 (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
23. dubna 2021
15:00

Policie v pátek vydala varování před falešnými telefonáty z bank. Na webu uvedla, že v současné době řeší desítky obdobných případů se škodou v řádu milionů korun. Podvodníci využívají metodu tzv. vishingu, při níž se volající člověk vydává za pracovníka banky a přesvědčí jejího klienta, aby své peníze převedl z vlastního účtu na jiný. Pachatelé při tom dokáží napodobit jakékoliv telefonní číslo včetně infolinek bank.

Podvodníci osloveným klientům bank tvrdí, že zjistili napadení jejich účtu. „Tito domnělí pracovníci banky svými tvrzeními vystraší osobu, které volají, přičemž jejich hlavním cílem je získat její peníze. Sdělí, že je nutné, aby finanční prostředky byly z vlastního účtu okamžitě převedeny na jiný účet s tím, že budou po vyřešení celé věci následně vráceny, což se samozřejmě nestane,“ popsala policie.

Pachatelé také mohou tímto způsobem vylákat z oběti podvodu i další citlivé údaje, které následně zneužijí.

V případě pochybností kontaktujte banku

Kdyby byly vaše peníze v ohrožení, tak banka sama zareaguje a učiní další opatření. V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku,“ zdůraznila policie.

Policisté připomněli několik obecných zásad, kterými by se lidé měli řídit - nesdělovat nikomu údaje z platební karty nebo přístupové údaje k online bankovnictví, nepřeposílat autorizační kód z SMS zpráv, neumožnit nikomu podezřelému vzdálený přístup do počítače. Doporučili také pečlivě číst v internetovém bankovnictví informace od bank a aktualizovat si antivirový program a firewall.

„Buďte neustále ostražití, protože i vy se můžete stát cílem podobného podvodného jednání. Během nebo po takovémto podezřelém hovoru si zaznamenejte údaje, které vám útočník sdělil - jména, e-mailové adresy, čísla účtů, odkazy na webové stránky a podobně,“ vyzvala policie s tím, ať lidé oznámí podezřelé hovory na linku 158.

diskutujici ( 23. dubna 2021 15:53 )

Těm, kteří na to skočí, bych sebral i občanku.

Zobrazit celou diskusi