Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Diplomatická roztržka v přímém přenosu? Manželka velvyslance nafackovala prodavačce

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
22. dubna 2021
22:55

Belgický velvyslanec v Jižní Koreji Peter Lescouhier má na krku pořádný skandál, jeho manželka Siang Süe-čchiou byla obviněná z krádeže v obchodu s oblečením. Žena dokonce napadla jednu z prodavaček, které vrazila facku. Incident, který zachytila kamera, řeší jihokorejská policie, informoval deník Daily Mail.

Policisté požadují po belgickém velvyslanectví, aby mohli vyslechnout Siang. Nicméně podle velvyslanectví je Lescouhierova žena v nemocnici, a tudíž „k nezastižení“. Video z konfrontace mezi ní a prodavačkou uniklo na internet a Jihokorejci chtějí od belgického velvyslanectví omluvu.

K incidentu došlo 9. dubna, na videu z obchodu je vidět žena v roušce, kterou vyšetřovatelé identifikovali právě jako Siang Süe-čchiou, kterak se dohaduje s dvěma prodavačkami. Řeší s nimi nařčení z krádeže oblečení, rozzuřená Siang pak jedné z prodavaček vrazí facku.

Co se stalo v obchodě?

Záběry ukazují, jak se Siang pohybovala po obchodě a zkoušela si oblečení, pak prodejnu opustila, vyběhl ale za ní zaměstnanec s podezřením, že si odnesla oblečení, za které nezaplatila. Následně je vidět, jak se dohaduje s prodavačkou, kterou v zápětí napadla. Zaměstnankyni zůstala po incidentu velká červená modřina přes levou půlku obličeje.

Video  Manželka belgického velvyslance v Jižní Koreji nafackovala prodavačce  - Reuters
Video se připravuje ...

Siang ještě v obchodě hovořila se dvěma strážníky, od té doby ji ale policie nemůže zastihnout, podle zpráv z velvyslanectví by měla být v nemocnici. „Policisté dorazili na místo, žena, která napadala jednu z prodavaček, byla identifikována jako manželka belgického velvyslance,“ sdělil tisku mluvčí policie soulské čtvrti Yongsan.

„Požádali jsme o to, aby přišla vypovídat na stanici, žádosti nebylo vyhověno. Paní Siang je podle velvyslanectví v nemocnici,“ dodal mluvčí. Jihokorejské ministerstvo zahraničí urguje belgické velvyslanectví, aby spolupracovalo při vyšetřování incidentu. Mluvčí belgického ministerstva zahraničí se odmítl k záležitosti vyjádřit.

„Ano, na jednu stranu věřím, že diplomatická imunita je důležitá a měla by být respektována, ale vzhledem k tomu, že do incidentu byla zapletena velvyslancova rodina, měl by vystoupit s oficiální omluvou,“ domnívají se Jihokorejci v debatách na sociálních sítích.

Omluva pro Jihokorejce

Jihokorejci se skutečně oficiální omluvy dočkali, na facebookových stránkách velvyslanectví byla zveřejněna ve čtvrtek 22. dubna.

„Velvyslanec hluboce lituje incidentu, ve kterém figurovala jeho manželka a rád by se jejím jménem omluvil. Nehledě na okolnosti situace nereagovala adekvátně a její reakce je nepřijatelná. Velvyslancova žena byla hospitalizována, velvyslanec byl informován, že vyšetřování incidentu stále probíhá, on sám už se k tomu vyjadřovat nebude,“ stojí v prohlášení.

Velvyslanectví dodalo, že Siang se k výpovědi dostaví hned, jak to bude možné. Minulý týden měla mrtvici a je nyní v péči lékařů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi