Oba případy se odehrály podle stejného scénáře. „Byli telefonicky osloveni a výsledkem hovoru byla dohoda o zařazení do programu a nainstalování speciálního softwaru. Po zaplacení sedmitisícového vstupního poplatku pak muži operátorovi poskytli potřebné údaje včetně kopií dokladů a přístupu ke svému bankovního účtu,“ uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Na účtu nezbyla ani koruna

Následně důvěřivci ochotně sdělovali i zasílané bezpečnostní kódy a na obrazovce sledovali, jak neznámá osoba prostřednictvím vzdáleného přístupu pracuje na jejich počítači. Na to, že se na jeho účtu děje něco nekalého, přišel první z mužů (55) až po zjištění, že tam nezbyla ani koruna.

„Problém sice konzultoval se svým novým telefonickým poradcem, ale přítrž v řádění podvodníka nakonec udělala banka. Ta prováděné transakce vyhodnotila jako rizikové a účet zablokovala,“ upozornil policista.

Hrozí zneužití poskytnutých dokladů

Druhý z napálených, senior (79), se sice o toky peněz na svém účtu zajímal mnohem živěji, ale i tak dokázal podvodník z jeho konta odčerpat poplatek ve výši sedmi tisíc korun a navíc dalších více než 30 tisíc korun. To vše dříve, než banka účet zablokovala.

Oba „investoři“ se bohužel musejí ještě obávat, zda podvodník nezneužil jejich doklady k dalším nezákonným akcím.

VIDEO: Děda-recidivista obral své vrstevnice o peníze, dostal 6 let.

Video
Video se připravuje ...

Děda-recidivista (77) obral tři své vrstevnice o desetitisíce korun. Dostal 6 let v base. TV Blesk Zdeněk Matyáš