„Vraceli jsme se z centra Brna na služebnu v Labské. Ještě s jednou hlídkou jsme byli nejblíže. Od operačního jsme měli informace, co se děje, že volal pán na linku 156. Pak už to šlo ráz na ráz,“ říká Luboš, který záchranné akci u obchodního centra velel.

Zaměstnanec banky Martin Menšík, který kolabující dívku objevil, hlídky nasměroval. Luboš bleskově zhodnotil situaci a rozhodl. „Nebylo nad čím váhat. Rozbil jsem okno u řidiče, parťák dítě vytáhl z rozpáleného vnitřku a předal kolegyni. Musím ocenit toho všímavého pána, ale i lidi kolem. Nabízeli vodu, chtěli také pomoci,“ popisuje Luboš Barth hektické chvíle korunované bleskovou záchranou dehydrované a vyčerpané dívenky.

Luboš potvrzuje slova Martina Menšíka, že první reakce rodičů po návratu z nákupu byla zarážející, muž si strážníkům dokonce stěžoval, že rozbili okénko. „Nejspíš si vůbec neuvědomili, co se mohlo stát, holčička byla uvnitř podle všeho minimálně dvacet minut. Venku byla třicítka, tak si to spočítejte, v autě bylo určitě přes čtyřicet. Musím říct, že po nějaké době se jim to asi rozleželo v hlavě,“ tvrdí policista. Došlo na poděkování? Luboš si nevzpomíná.

Jeden z těch, kdo se rozhodující mírou zasloužili o šťastný konec alarmujícího případu, „kroutí“ u měšťáků jedenadvacátý rok. „Byl jsem u hodně podobné události před sedmi roky. Taky se šťastným koncem.“

Video
Video se připravuje ...

Rodiče nechali holčičku (3) v rozpáleném autě: Záchranář radí, jak dát první pomoc. Andrea Ulagová, Lukáš Červený

U přímé záchrany lidského života pomáhal i před měsícem. Tehdy zkolabovala na Nádražní ulici mladá žena. „Provedli jsme masáž srdce, nasadili defibrilátor. Paní přežila,“ dodává Luboš Barth.

Ptát se, zda s kolegy po pondělní úspěšné akci plánují nějakou oslavu, je zbytečné. „Kdepak oslava. Sedli jsem si, řekli, že to bylo dobré. I když se směna trochu protáhla,“ usmívá se policista.  

Fotogalerie
15 fotografií