„Jsou to knihy, které četl, které chtěl mít u sebe, ve kterých se inspiroval. V řadě těch knih jsou poznámky, komentáře, zaškrtnuté pasáže. Je vidět, že celá řada těch knih je propojena s jeho eseji nebo romány," uvedl ředitel Moravské zemské knihovny Tomáš Kubíček.

Součástí zemské bibliotéky v Kounicově ulici v Brně je samostatná Knihovna Milana Kundery, kam se postupně soustředí knihy a dokumenty ze spisovatelovy domácnosti. Na převozu se pracovníci knihovny domlouvali s manželi Kunderovými ještě za spisovatelova života.

Vdova dala pokyn

Součástí domluvy bylo také to, že osobní knihovnu si Kundera ponechá, dokud bude moci číst. Několik týdnů po Kunderově smrti dala jeho manželka Věra pokyn k převozu knih.

„Pro paní Kunderovou to bylo velmi bolestivé, protože samozřejmě to jsou věci, které ji obklopovaly a které ji spojovaly s Milanem Kunderou. V žádném případě nešlo o rutinu, šlo možná o nejtěžší část odvozu," uvedl Kubíček.

Knihy ještě nemají pracovníci knihovny zpracované a spočítané. Vědí ale, že celkem vážily 980 kilogramů. „Odhadem jde asi o 50 metrů knih a časopisů," upozornil Kubíček.

Kontroverzní návštěva herce Depardieu

Nedávno otevřená Knihovna Milana Kundery láká podle Kubíčka do Brna turisty i badatele. Pozornost nedávno vyvolala návštěva francouzského herce Gérarda Depardieua, který před vpádem ruských vojsk na Ukrajinu patřil k obdivovatelům ruského prezidenta Vladimira Putina, navíc ve Francii čelí obviněním ze sexuálního násilí, což popírá.

Kubíček nechtěl hercovu návštěvu v Brně blíže komentovat. Připomněl ale, že Depardieu s Kunderou byli od 80. let přáteli.„Pro nás je důležité, že přijíždějí lidé, aby studovali Kunderovo dílo," řekl Kubíček.

VIDEO: Zemřel spisovatel Milan Kundera

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Milan Kundera (†94): Vše o jeho životě! Jak se vyrovnal s vlastním selháním? Videohub

Fotogalerie
15 fotografií