Možná se bál žaloby, možná změnil názor, možná se nechtěl veřejně pustit do národem milovaného zpěváka. V knize z roku 1981, která vyšla u nás až o 36 let později, ale právě tahle kapitola chybí.

Kundera v ní píše: Když český zpěvák pop music Karel Gott odešel v roce 1972 do ciziny, Husák byl zděšen. A hned mu psal do Frankfurtu (bylo to v srpnu 1972) osobní dopis. Cituju z něho doslova a nic si nevymýšlím: „Milý Karle, my se na vás nezlobíme. Vraťte se, prosím vás, zpátky, uděláme pro vás všechno, co si budete přát. My pomůžeme vám, vy pomůžete nám…“ odhalil v knize Kundera a pak ještě přitvrdil.

V kapitole píše dál: „Přemýšlejte o tom, prosím, chvíli. Husák nechal bez mrknutí oka odejít do emigrace lékaře, vědce, astronomy, sportovce, režiséry, kameramany, dělníky, inženýry, architekty, historiky, novináře, spisovatele, malíře, ale nemohl snést pomyšlení, že by zemi opustil Karel Gott. Protože Karel Gott reprezentoval hudbu bez paměti, tu hudbu, v níž jsou navždy pohřbeny kosti z Beethovena i z Ellingtona, prach z Palestriny i z Schönberga.“

Z národní modly udělal Kundera zpěváka bezduchých písní, ale nejhorší věta na čtenáře teprve čekala: „Prezident zapomnění i idiot hudby patřili k sobě. Pracovali na stejném díle. My pomůžeme vám, vy pomůžete nám. Nemohli jeden bez druhého být,“ uzavírá Kundera kapitolu, kterou nechal ze své knihy vyškrtnout.

Až do roku 2019, kdy získal zpátky po 40 letech české občanství, si Kundera držel od Česka odstup a i po sametové revoluci v listopadu 1989 se do Česka vracel jen velmi sporadicky. Pro medaili Za zásluhy od prezidenta Havla v roce 1995 poslal svou ženu a překlady svých francouzsky psaných knih do češtiny téměř neumožňoval.

Životopisec spisovatele Kundery a režiséra Formana: Gott? No comment!

Před třemi lety vydal Jan Novák (70) životopis Milana Kundery, který zemřel toto úterý v Paříži. Miloš Forman (†86) si spisovatele vybral jako spoluautora autobiografie a k sepsání knihy ho vyzval i Karel Gott (†80). Tady ale padla kosa na kámen. Ke Gottovi se Jan Novák, který byl nominován na Pulitzerovu cenu za literaturu, dostal právě díky Miloši Formanovi. Oscarový režisér byl s jeho prací navýsost spokojen, a tak ho před smrtí oslovil i Karel Gott.

Chtěl, aby mu spisovatel pomohl sepsat autobiografii Má cesta za štěstím. „Byl jsem osloven, a to je všechno, co vám k tomu mohu říct,“ vyhýbá se Novák otázce Blesku, proč nakonec knihu nesepsal. „Nezlobte se, ale o Gottovi to bude ode mne vždycky jen: No comment,“ dodává spisovatel.

Mistrovy autobiografie se tak chopil redaktor někdejšího Mladého světa Petr Hořejš. „Novák chtěl svěží čtivou knihu, jako byla ta o Formanovi, ne encyklopedii. Chtěl být rovnocenným spoluautorem, a ne jen anonymním editorem, dělníkem,“ řekl Blesku Petr Hořejš, který nakonec na Gottově knize Má cesta za štěstím místo Nováka spolupracoval anonymně.

„Když jsem za panem Gottem chodil domů, už mu bylo hodně zle a moc jsme si toho neřekli. A když zemřel, kniha zdaleka nebyla hotová. Nějak to potom dodělávala paní Gottová a já jen četl a editoval, nic víc. Dovezli texty, odvezli texty, žádná diskuse,“ objasnil Hořejš, jak jeho spolupráce s Gottovou rodinou probíhala.

Autobiografie Karla Gotta Má cesta za štěstím vyšla téměř dva roky po zpěvákově smrti, v den Gottových nedožitých 82. narozenin 14. července. 30 000 výtisků se vyprodalo během několika dní.

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Milan Kundera (†94): Vše o jeho životě! Jak se vyrovnal s vlastním selháním? Videohub

Fotogalerie
77 fotografií