„Každý z jeho románů, každý z jeho textů si můžeme číst znovu a znovu,a vždycky v něm najdete něco nového, něco. Co jste neviděli poprvé, ani podruhé. Ale objevujete to teprve s vlastními nabytými zkušenostmi…V tom pro mne zůstane Milan Kundera nesmrtelný," napsala do kondolenční knihy primátorka Markéta Vaňková (ODS) a přidala srdíčko.

Krátce po 10. hodině se přišel rozloučit jmenovec slavného spisovatele, také Milan Kundera. „Nejsme rodina, ale s jeho manželkou Věrou jsem si dopisoval. Mám také několik jeho knih s podpisem. Bude nám moc chybět,“ svěřil se.

 

Knihovna: Reakce z celého světa

Knihovna umožnila vstup ke kondolenční knize v Knihovně Milana Kundery i lidem bez čtenářského průkazu. Na knihovnu se hned v prvních hodinách po oznámení o úmrtí brněnského rodáka obrátila známá média z celého světa.

„Od japonských až po The Washington Post. Jsem velice ráda, dokazuje to Kunderův význam," řekla mluvčí Anna Mrázová.

Video
Video se připravuje ...

Kurátorka Knihovny Milana Kundery Jindra Pavelková TV Blesk Zdeněk Matyáš

Knihovna Milana Kundery se otevřela letos v dubnu, v den 94. narozenin jednoho z nejvýznamnějších českých spisovatelů 20. století. Vznikla v prvním patře nad kavárnou a zpřístupněno je v ní více než 3000 autorských publikací, archiv recenzí jeho tvorby v podobě kritik a část listinného archivu z celého světa, který obsahuje Kunderovu korespondenci. Odoborníci nyní zpracovávají i řadu položek fotografického archivu.  

Co bude dál se zbytkem archivu?

Zda se budou do brněnské knihovny i nadále dovážet materiály z jeho pařížského bytu, se zatím neví. „Zůstala tam jeho osobní knihovna a další materiály. Několik hodin po oznámení úmrtí nebylo na místě v něčem pokračovat, určitě bude nějaká pauza,“ řekla k budoucnosti převozu zbytku archivu kurátorka knihovny Jindra Pavelková. Hlavní slovo bude mít v této věci pochopitelně spisovatelova manželka Věra.  

Spisovatel chtěl pohřeb v Brně

Kundera projevil přání být pohřben v Brně vedle svých rodičů. „Záleží na rodině pana Kundery, kde by chtěla uspořádat poslední rozloučení. Pokud by se mělo konat v Brně, tak jsme připraveni přání rodiny vyjít vstříc a uložit ostatky Milana Kundery na čestném pohřebišti na Ústředním hřbitově. Pro město Brno by to byla velká čest," uvedl mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Fotogalerie
20 fotografií