Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kunderův život ve Francii: Obědy a večeře u prezidenta. Byla to jeho vlast

Autor: ČTK - 
13. července 2023
08:56

O úmrtí Milana Kundery rozsáhle informují mnohé francouzské deníky. List Libération má černobílou fotografii českého literáta na celé titulní straně. "Česko-francouzský romanopisec zemřel v úterý v Paříži ve věku 94 let. Zanechává po sobě dílo prodchnuté svobodou a kousavým humorem," napsal deník.

Kunderova fotografie se objevila i na titulní stránce deníku Le Figaro. Je u ní titulek Milan Kundera, velikán literatury proti totalitě.

V deníku Libération na Kunderu vzpomíná mimo jiné Jack Lang, francouzský politik, který v 80. a 90. letech minulého století zastával post ministra kultury. „Mluvit o mém vztahu s Milanem Kunderou znamená mluvit o vztahu lidí mé generace k tomu, čemu se tehdy říkalo Československo, k umělcům, tvůrcům z této země, která poznala liberálnější dobu, ale i dobu mnohem represivnější,“ píše Lang. Jak poznamenal, na Kunderově případu je výjimečné, že si „natolik prohloubil znalost kultury a jazyka, že následně napsal mnoho svých knih ve francouzštině“.

„Často jsme se s nimi scházeli na večeři nebo oběd u Françoise Mitterranda. Nebo i v divadle a v opeře - měl velmi rád hudbu,“ napsal dále bývalý francouzský ministr kultury. „Navštěvoval jsem je v různých dobách a Věra (Kunderova manželka) tam vždycky byla, milující, plná náklonnosti, něhy a péče,“ dodal Lang. Vzpomíná zejména na Kunderovy „pronikavé oči, jeho měkký, pevný hlas a rozkošný přízvuk“. „Když jsem ho viděl naposledy, dotýkal se knih a listoval v nich, nacházel útěchu v laskání stránek. Francie byla jeho vlast, ale kniha byla jeho život,“ dodal.

Video  Zemřel Milan Kundera (†94): Vše o jeho životě! Jak se vyrovnal s vlastním selháním?  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi