Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Režisér Šmídmajer o Kunderových: Slova o posledním setkání. A prozradil, jak fungovali doma

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
20. července 2023
05:00

Za každým úspěšným mužem hledej ženu? Jaká byla manžella světově proslulého spisovatele Milana Kundery (†94) Věra Kunderová? Filmový režisér a producent Miloslav Šmídmajer ve středečním Epicentru zavzpomínal na společná setkání s Kunderou, který byl podle něj i po letech v imigraci stále „Čechem jako poleno“.

„Ona je vlastně jeho pravou agentkou,“ popsal Šmídmajer roli manželky Věry v Kunderově životě. „Starala se o všechny praktické věci, aby se Milan mohl zabývat literaturou, psaním a tím, co ho baví,“ vysvětlil režisér dokumentu o slavném spisovateli, Od Žertu k Bezvýznamnosti.

„Něco takového jsem viděl kdysi u Horníčků. Zkrátka ta žena je motor rodiny, ale fakt se stará o úplně všecko, takže já si myslím, že má naprosto jednoznačnou roli i zásluhu na tom, že mohl psát a že na to měl klid,“ doplnil Šmídmajer, který se s oběma několikrát setkal.  

Kunderův spálený oběd

Naposledy Milana Kunderu viděl na jaře letošního roku. Naplánovanou měl i další návštěvu, k té už však bohužel nedojde. Filmový producent vzpomínal na nezapomenutelný humor manželů Kunderových.

„Dostal jsem vzkaz, že mám v jednu hodinu zavolat, tak jsem skutečně zavolal a paní Kunderová zrovna vařila,“ vyprávěl jeden ze svých oblíbených momentů při přípravě dokumentu.  

„Milane, prosím tě, pojď sem, musíš míchat, tohle je důležitý rozhovor, ale nesmíš přestat, jinak se to může sežmolkovat a pak to nebude k jídlu,“ vzpomínal na slova Věry Kunderové. Milan Kundera podle něj chvilku kladl odpor, ale pak začal míchat. „Mluvili jsme spolu 40 minut, a když pak přišel Milan, tak řekl: Dneska jsme bez oběda, protože to celé připálil,“ usmíval se Šmídmajer. Zároveň ale přiznal, že litoval, že tento rozhovor nenatočil.

Neemigroval, zbavily se ho úřady

Věra Kunderová se dříve vyjádřila v rozhovoru pro časopis Host, že emigrace je nejhorší blbost, kterou může člověk udělat. Zvažovali manželé Kunderovi někdy návrat do rodného Česka?

„Já myslím, že srdce tady zůstalo, tzn. určitě to mockrát zvažovali a chtěli to,“ míní Šmídmajer. Zároveň také připomněl, za jakých okolností Kundera z Česka odešel: „On neemigroval, on tam dostal práci na rok přednášet na univerzitě, odjel a dostal nabídku na další práci, ale ty úřady se ho v podstatě chtěly zbavit, tak mu to nechtěly prodloužit, vzaly mu papíry a z něho se zkrátka stal emigrant.“

Šmídmajer také upozornil na to, že podobný osud měl režisér Miloš Forman:  „Taky neutekl, toho se zbavila naše republika a takhle my se chováme k některým osobnostem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa