Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Režisér Šmídmajer o Kunderovi: S manželkou zůstal srdcem v Čechách. A focení pro něj bylo neštěstí

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
19. července 2023
15:31
Autor: Pavlína Horáková - 
19. července 2023
14:23

 V dnešním Epicentru Blesku vzpomínal na zesnulého spisovatele Milana Kunderu filmový producent Miloslav Šmídmajer, který natočil o autorovi dokument nazvaný Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamnosti. „Měl rád víno. Já myslím, že s manželkou zůstali srdcem v Čechách nebo na Moravě, a že je zajímalo úplně všechno, co se tady šustlo,“ řekl v úvodu o Kunderovi Šmídmajer.

Jako postavu svého dokumentu si spisovatele vybral proto, že ho považoval za významnou českou osobnost. „Když jsem studoval, všechny mé spolužačky milovaly Kunderu, takže já jsem jeho knížky přečetl díky nim. Byl to zakázaný autor, neučilo se o něm, tvářili jsme se, že takového člověka nemáme. A mně přišlo hrozně blbý, že se nehlásíme k osobnostem, na které bychom měli být pyšní,“ svěřil Šmídmajer.

Jeho první setkání proběhlo s paní Kunderovou v restauraci, poté byl pozván k manželům domů. „První setkání bylo nedaleko v restauraci, kam přišla jenom paní Kunderová a trošku si nás proklepla. Když jsme získali důvěru, byli jsme pozváni k nim domů. (Milan Kundera) měl opravdu chuť bavit se o literatuře a o tom, čím se zrovna zabýval,“ řekl producent.

Došla řeč také na to, proč si slavný spisovatel tolik střežil své soukromí. „On byl introvert, takže focení někde pro něj bylo naprosté neštěstí, to ho netěšilo ani trochu. Nejšťastnější byl se svými přáteli. Nechtěl ruch, chtěl žít normální život, jak říkala paní Věra. To bylo asi to nejzásadnější, proč se rozhovorům vyhýbal,“ vysvětlil Šmídmajer.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa