Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Češi Francii milují: Prezident Pavel s francouzským velvyslancem slavili dobytí Bastily

Autor: ČTK - 
14. července 2023
14:24

Francie je jedním z hlavních českých partnerů, Češi ji z mnoha důvodů milují, řekl při své dnešní návštěvě na francouzské ambasádě prezident Petr Pavel. V pražském Buquoyském paláci se i s dalšími hosty z řad českých politiků zúčastnil oslav státního svátku, kterým si Francie připomíná dobytí pařížské pevnosti Bastila 14. července 1789. Tento den je považován za počátek Velké francouzské revoluce.

Návštěva hlavy českého státu byla hlavním bodem oslav na francouzské ambasádě. Vedle Pavla dorazili například vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) či lídři hnutí ANO, bývalý premiér Andrej Babiš a nynější stínový premiér hnutí Karel Havlíček. „Francie je jedním z hlavních českých partnerů. Češi ji milují z mnoha důvodů, mezi které patří móda, jídlo, kultura a fotbal,“ řekl v úvodu projevu Pavel.

Dobytí Bastily považuje za základ moderní demokracie. „Je symbolem boje lidí za svobodu a rovná práva. Touha po nich se od té doby nezměnila,“ uvedl. Připomněl, že Francie jako první země uznala samostatné Československo, na což Češi nikdy nezapomenou. V Paříži pak pozdější prezident Tomáš Garrigue Masaryk poprvé mluvil o vytvoření samostatného státu. Díky podpoře Francie je podle Pavla Česko také členem EU i NATO.

Pavel připomněl rovněž nedávná navazující předsednictví Francie a ČR v Evropské unii a zmínil umělce, kteří obě země spojují. Jmenoval Alfonse Muchu, Toyen, Františka Kupku a v úterý zesnulého spisovatele Milana Kunderu. Za vizionářskou s ohledem na aktuální ruskou invazi na Ukrajinu označil Pavel Kunderovu sbírku esejů Unesený Západ.

Francouzský velvyslanec Alexis Dutertre vyzdvihl dlouholeté vzájemné vztahy. „Francie a ČR sdílejí dnes několik přesvědčení - v Evropě není místo pro ruské imperiální fantazie. Podpora Ukrajiny bude pokračovat tak dlouho, dokud to bude potřeba pro dosažení trvalého míru,“ uvedl. Vzdal také hold Kunderovi a řekl, že „nedovolíme, aby se Ukrajina stala novým uneseným Západem“.

Pavel doplnil, že Ukrajina nyní brání náš způsob života a její lidé válčí, aby získali zpět své vlastní životy. „Naše hodnoty nekončí s našimi hranicemi, a nemůže proto na nich končit ani jejich obrana,“ řekl Pavel. Za nejmocnější zbraň, kterou nyní Západ má k dispozici, označil právě jednotné trvání na svých hodnotách.

Bývalý vrcholný představitel české armády a NATO Pavel v roce 1993 jako velitel české jednotky zachránil při konfliktu v bývalé Jugoslávii 53 francouzských vojáků, za což dostal v roce 2012 francouzský Řád čestné legie.

Video  Prezident Pavel na deblkajaku v peřejích. Riziko tam bylo, řekl parťák.  - ČSK/Kanoe.cz
Video se připravuje ...

panda82 ( 29. července 2023 09:20 )

byla tam i dáma, nebo neměla nové šaty?

panda82 ( 29. července 2023 09:18 )

měl to předepsané, jinhak by to nevěděl

JaNat ( 17. července 2023 13:48 )

Jan Reichardt ( 17. července 2023 12:43 )

Francii milujeme od roku 1938, kdy nás prodala v Mnichově Hitlerovi. A Daladiera přímo zbožňujeme.

Ludmila Micikova ( 15. července 2023 07:35 )

Svět se meni, Marsieiesu, zpívá Brazilka, nic proti tomu. Útoky na cetnické stanice po celé Francii, to není nic co se dá přejít. Je zaděláno na průšvih muezin zpívá z Eiffelovky následuje impozantní čínský ohňostroj.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa