Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Oslavy ve Francii: Macronová vítala vlivného hosta, Macron na přehlídce a 218 zapálených aut

Aktualizováno -
14. července 2023
12:17
Autor: vja, ČTK - 
14. července 2023
10:58

14. červenec je ve Francii svátečním dnem - a připomenutím pádu Bastily a začátku Velké francouzské revoluce. Emmanuel Macron vyrazil na tradiční vojenskou přehlídku, nechyběla ani jeho manželka Brigitte, která vítala v Paříži vlivnou návštěvu - indického premiéra Naréndru Módího. Výtržníci ve Francii v noci na dnešek zapálili 218 aut, o třetinu méně než loni v předvečer státního svátku. 

Francouzský prezident Emmanuel Macron zahájil v centru Paříže vojenskou přehlídku u příležitosti státního svátku 14. července. V doprovodu náčelníka generálního štábu Thierryho Burkharda projel kolem Vítězného oblouku, který obklopovala seřazená nejmodernější vojenská technika. Na Macrona na bulváru Champs-Élysées čekala premiérka Élisabeth Borneová, členové vlády a indický premiér Nárendra Módí, jehož země je letos čestným partnerem oslav.

Indického premiéra přivítala i první dáma Francie Brigitte Macronová, která pro slavnostní příležitost zvolila elegantní šaty v odstínu vanilkového květu. S vlivným hostem se následně přivítala i premiérka Elisabeth Borneová.

Macron stojí v čele oslav dobytí Bastily posedmé, projevy v tento den jsou ale výjimečné. Slovo si vzal jen v letech 2020 a 2022, kdy usiloval o druhý mandát, uvedl komentátor stanice BFM TV Ulysse Gosset.

V předvečer státního svátku měl Macron proslov k příslušníkům ozbrojených sil. „Za některé věci stojí za to bojovat. Vojáci, námořníci, letci, vaše odhodlání je poklad. Je ve vás důvěra a hrdost národa,“ uvedl. 

Po bulváru Champs-Élysées postupně projde 5100 mužů a žen v uniformách a bude defilovat 157 vozidel, 62 motorek a 200 koní republikánské gardy. Přehlídku zahájil průlet letadel, objeví se i vrtulníky. Novinkou je vystoupení orchestru složeného z hudebníků ze 14 zemí, podle listu Le Monde například z Česka, Kanady a Německa. Poprvé se průvodu zúčastní 200 špičkových sportovců z praporu Joinville. Paříž tak upozorňuje na pořadatelství olympijských her v Paříži v roce 2024.

Na letošní vojenské přehlídce se představí 68 letadel, vedle francouzských jednotek se zapojí dva stroje Typhoon britské armády a dvě stíhačky F16 belgického letectva. Účast těchto evropských partnerů připomíná společnou službu na misích Severoatlantické aliance v Pobaltí, sdělilo francouzské ministerstvo obrany v detailech o přehlídce.

Macronovi na večeři s Módím

Čestným hostem letošních oslav je Indie. Macron dnes ráno premiérovi Naréndrovi Módímu udělil Řád čestné legie, v závěru dne spolu mají povečeřet.

Módího návštěvu ve Francii provází oznámení o prohloubení spolupráce. Francouzská média si všímají nákupu 26 stíhacích letounů Rafale, který ve čtvrtek schválilo Dillí. Obě země se tento týden dohodly též na obrysech společné výroby ponorek Scorpène indickou firmou MDL (Mazagon Dock Shipbuilders) a francouzské Naval Group, píše AFP.

Francouzská armáda má 275 000 mužů a země je jednou z pěti jaderných mocností. Přesto francouzská armáda není největší v Evropě, tou je aktuálně armáda ukrajinská, uvedla televize BFM TV.

Výtržníci ve Francii v noci zapálili 218 aut

Výtržníci ve Francii v noci na dnešek zapálili 218 aut, o třetinu méně než loni v předvečer státního svátku 14. července. Policie kvůli nepokojům zadržela 97 lidí, tři policisté byli zraněni. Celkově si ministerstvo vnitra podle agentury AFP noc pochvaluje jako nebývale klidnou.

Paříž se obávala násilností kvůli nedávným nepokojům po smrti sedmnáctiletého řidiče při dopravní kontrole, proto posílila přítomnost policie v ulicích.

„Děkuji bezpečnostním a záchranným složkám, které byly v noci v pohotovosti. Díky jejich masivnímu nasazení mohly oslavy po celé Francii proběhnout normálně. Zaznamenali jsme pokles počtu případů výtržností ve srovnání s rokem 2022,“ napsal dnes na twitteru ministr vnitra Gérald Darmanin. Kvůli obavám z jejich zneužití vláda již z kraje týdne zakázala prodej a manipulaci s ohňostroji.

Video  7 věcí, které jste nevěděli o Emmanuelu Macronovi  - Videohub
Video se připravuje ...

Antonín Rafaj ( 17. července 2023 16:36 )

Nechápu co na té jejich revoluci oslavují. Přečetl jsem si o tom několik publikaci a závěr je: Nepřetržité několikaleté vraždění.

JaNat ( 14. července 2023 23:04 )

Pokaždé je na 1*. Vylepšují se i mladší.

JaNat ( 14. července 2023 23:02 )

*Francie

lokii ( 14. července 2023 18:37 )

Tahle prvni dama ma obleceni, ktereho je prvni dama hodna.
to,ze je si nici mimiku botoxem nebo cim se to "vylepsuje", to je jina vec.

xiioma ( 14. července 2023 18:31 )

... tebe to mrzí, co? nemůžeš napsat, že chlastá.

Zobrazit celou diskusi