Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Davy turistů, fronty, plné hotely a pekelný hic. Evropa zažívá bláznivé turistické léto a bude ještě hůř

Autor: Darina Jíchová, lig - 
14. července 2023
05:00

O Evropu coby turistickou destinaci je obrovský zájem, hlavně v zámoří. Některé americké cestovky hlásí prudký nárůst prodeje zájezdů do evropských zemí. A podle expertů to bude „ještě horší“, uvedla stanice CNN. A samozřejmě Evropa neláká jen Američany, její krásy s oblibou obdivují i „domácí“ Evropané. A to i přes velmi horké teploty, které aktuálně v řadě metropolí panují. V Římě mají příští týden přijít teploty i přes 40 °C, v Athénách budou čtyřicítku atakovat teploty už o víkendu, „ochladí“ se během teplot až 31 °C turisté v Barceloně. Přesto jsou ulice hojně navštěvovaných měst plné lidí.

Steve Perillo provozuje cestovní kancelář Perillo Tours v New Jersey už řadu let, jeho rodina v turismu podniká tři generace. Naposledy v 70. letech viděl takový zájem o Evropu jako letos. Jeho firma se specializuje na zájezdy do Itálie, většinou je vyprodá z 80 procent, jenže letos už je na 96 procentech z 500 zájezdů, a to zdaleka není konec roku. Kromě Itálie ještě Perillo Tours nabízejí Španělsko a Řecko. Také u nich zájem přesahuje 90 procent a Perillo předpokládá, že do několika týdnů bude vyprodáno, tedy ještě předtím než otevře nabídku pro rok 2024.

Reportérům CNN sdělil, že předzvěst toho, jak bude tato sezóna úspěšná, měl již loni na podzim, když se s cestovkou zapojil do marketingové akce Černý pátek a nabídl kupujícím slevu 5 procent. „Měli jsme zdražovat, ne zlevňovat,“ vtipkoval o prodejích Perillo. „Tehdy jsem poprvé zaznamenal ten boom, bylo to neuvěřitelné, volal jsem hned kamarádům a říkal jim, že letos to bude šílené,“ popsal loňskou marketingovou akci.

A měl pravdu, „šílené“ návaly turistů zažívá již nyní řada evropských měst, zatím se jedná většinou o evropské dovolenkáře. Už loni Evropa a její nejvyhledávanější destinace zažily doslova nálety turistů, aby také ne, loni to byla první sezóna bez větších omezení v rámci pandemie covidu-19, letos budou lidé hledat únik před tíživým dopadem krize spojené s ruskou válkou na Ukrajině.

Turisty láká Paříž, Londýn či Dublin

Podle poskytovatele cestovního pojištění Allianz Partners počet Američanů, kteří letos zamíří do Evropy, se oproti loňsku zvýší o 55 procent, oproti roku 2021 pak o 600 procent. Londýn, Paříž či Dublin vévodí žebříčku nejpopulárnějších měst, kam se podle Allianz Američané letos vydají. Vedle těchto tří jsou oblíbené i Řím, Reykjavík, Amsterdam nebo Lisabon.

Evropská komise cestovního ruchu (ETC) rovněž předpokládá, že letošní sezóna bude mnohem nabitější než ty předcházející. Nabídla však jiné srovnání, a to s roky předcovidovými a letos by se měl turismus v Evropě dostat na 80 procent roku 2019. Samozřejmě obrovská poptávka po zájezdech do Evropy zapříčila rovněž růst cen, nejen ubytování, ale i letenek. Ty jsou nyní nejvýše za posledních 5 let. Ale ani vysoké částky nezastavily touhu dovolenkářů po evropském dobrodružství.

Barcelona, Řím a Paříž hlásí davy turistů, vyprodané hotely a muzea a další památky, nebo také restaurace podle tamních resortů cestovního ruchu praskají ve švech.

A to už od druhé půlky června. „Na ulici je lidí, jako kdyby už byl červenec,“ uvedla tehdy ředitelka amsterdamského muzea Rembrandt House Museum Milou Halbesmaová. I oni očekávali další příliv turistů a na léto posílili řady svých zaměstnanců a přidali nové informační centrum.

„Rádi tu uvítáme každého, samozřejmě doufáme, že přijde co nejvíce kulturních turistů a méně rozluček se svobodou a podobných skupinek,“ uvedla Halbesmaová. „Lidé v Amsterdamu patří mezi ty nejhodnější a nejtolerantnější a nejuvolněnější na světě, ale neurvalí turisti by se nad sebou mohli zamyslet,“ dodala.

Na ulici není k hnutí

Někteří Američané touží na vlastní oči a kůži poznat a zažít místa, která znají z populárních seriálů, ať už je to Paříž z netflixového hitu Emily in Paris nebo Sicílie lákající z 2. řady seriálu Bílý lotos z dílny HBO. Zájem o sicilskou Messinu vzrostl o 335 procent, o Palermo pak o 180 procent. Palermo ještě v roce 2018 bylo pro turisty spíš „přestupní stanicí“ a hlavně zámořští dovolenkáři nad sicilským pokladem ohýbali nos. „V životě jsem neviděla na ulici tolik lidí, je to větší než Mardi Gras. Člověk se nemůže skoro ani hnout a dostat se do baru je zázrak. Lidi jsou tu všude nacpaní jako sardinky,“ popsala současné Palermo americká cestovatelka a novinářka Jenn Riceová.

Zájem je nejen o památky jako Koloseum v Římě nebo Louvre v Paříži, ale i o akce jako French Open. Lístky a vstupenky jsou skoro vyprodané, hotely jsou vybookované. Kvůli tomu už nyní bylo mnoho turistů nuceno pozměnit své plány, a to i sama Riceová. „Kvůli vyšším cenám všeho spoléhám na městskou dopravu, na dálkové vlaky i trajekty při cestování po Evropě.“ Zkušená cestovatelka podotkla, že i nízkonákladovky jako easyJet nebo Ryanair mají poměrně drahé letenky.

„Teprve čas ukáže, jaká byla tahle sezóna. Pokud už město s nějakou významnou památkou navštěvujete, nemůžete prostě někam nejít, jen protože je tam hodně lidí. Všude je teď plno, člověk musí být prostě trochu chytřejší, udělat menší – či větší – průzkum, než někam vyrazí. Utřídit si, co by chtěl vidět, nemusí to být nutně to nejznámější,“ uzavřela Riceová.

AliAlice ( 14. července 2023 12:47 )

Tak na takovou dovolenou,kde je hlava na hlavě se už třesu...

krapotkin ( 14. července 2023 12:13 )

Žádná vlajka ? To proto, že nemají ukrajinského premiéra.

xxxx678 ( 14. července 2023 12:01 )

Jasně.Když se budu chtít jet bavit, vyberu našlapaný Ingles. Ale, tam to neni tak hezký.

bizon_pepa ( 14. července 2023 10:36 )

Ty vlajky nejsou nikde jinde ve světě. Maximálně ještě v Polsku na ukrajinských ubytovnách.

bizon_pepa ( 14. července 2023 10:35 )

Puerto Mohanem je super. Ale vpodstatě je to jen taková zaprděná díra.

Zobrazit celou diskusi