Někdejší účastnice soutěže královen krásy, výtvarnice a módní návrhářka neskrývá, že kočky jsou její životní láskou. Pestrou paletu akcí na podporu útulků rozšířila o další aktivitu.

„Postupně oslovuji prověřené útulky po celé České republice, namaluji jimi vybranou kočku, její obraz se draží po dobu trvání výstavy na stránkách útulku a celá částka jde přímo na jeho účet. První výstava spojená s aukcí obrazu pro kočičí útulek proběhla v Divadle Bolka Polívky v roce 2013,“ vysvětlila Štrynclová.

Částky v řádu desítek tisíc korun jsou pro útulky výraznou injekcí. „Celý projekt funguje nejen jako jednorázové získání finanční částky, ale přibližuje problematiku útulkových zvířat, propojuje lidi a věřím, že vede i k zamyšlení a větší všímavosti,“ upozornila Romana Štrynclová.

Unikátní útulek

V pořadí už 22. kočičí aukce tentokrát cíli na podporu trochu jiného zařízení. Jde o Záchrannou stanici československých vlčáků u Adamova na Blanensku, jediné zařízení svého druhu v Česku. 

„Moc nás to potěšilo. V koronakrizi ubylo návštěv, lidé mají jiné starosti. Naštěstí musím říct, že naši podporovatelé nám zachovali přízeň,“ svěřil se jeho zakladatel Vojtěch Radkovič Kouřil.

Romana Štrynclová si pro svůj obraz vybrala čtyřnohého „zakladatele“ útulku Arese, vlčáka s pohnutým osudem. Našli ho uvázaného, zbitého a s polámanými žebry v lese, navíc extrémně vyhublého.

Za Arese dal vítěz dražby 33 tisíc

„Pří volbě utratit nebo najít útulek, jsem se rozhodl, že se ho ujmu. Arízka už nelze adoptovat, jednak je starý, jednak má v sobě zakódováno to, co prožil. Zůstává tak naším zakladatelem,“ popsal Vojtěch Radkovič Kouřil životní osudy vůbec prvního obyvatele unikátní stanice.

Křestu portrétu Arese se ujal herec Radim Fiala. Napínavý souboj dražitelů skončil 30. dubna o půlnoci, na konto zařízení přistane 33 tisíc korun.

„Dražba byla napínavá až do konce a částka je rekordní. Chtěla bych poděkovat všem, co mi pomáhají i těm, které můj projekt osloví. Kočky zůstanou mojí prioritou, ale už teď vím, že za čas opět pomohou jinému živočišnému druhu," podotkla autorka obrazu.

Fotogalerie
17 fotografií