Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Utrum prodeje na parkovišti a evidence chovných fen: Veterináři mají nový bič na množírny

Autor: ČTK - 
17. ledna 2021
09:01

Od února nebude možné prodávat psy a kočky ve zverimexech nebo na veřejných prostranstvích, chovatelé tří a více fen budou muset vést evidenci. Nová ustanovení přinesla novela zákona na ochranu zvířat proti týrání, sdělil ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

„Ustanovení zákona přímo zakazuje prodej či předání psa nebo kočky na veřejném prostranství. K předávání zvířat z nelegálních chovů v nevhodných podmínkách totiž často dochází na odlehlých parkovištích či jiných místech. Prodejci se tak snaží vyhnout návštěvě kupujícího v místě chovu, která by dotyčného mohla od nákupu odradit a chtějí zůstat v ilegalitě,“ uvedl Vorlíček. Ve zverimexech se také nebudou moci prodávat primáti.

Novela dál zavádí do legislativy pojem množírna. Ta je vymezena podle několika znaků. „Mezi tyto znaky patří chov zvířat v nevhodných podmínkách a zároveň ve větším počtu. Jedná se o takový počet zvířat v daném zařízení, který zvířatům neumožňuje uspokojovat jejich fyziologické, biologické a etologické potřeby. Zavedení nového pojmu do legislativy má zvýšit vymahatelnost a srozumitelnost současné právní úpravy,“ dodal mluvčí.

Chovatelé, kteří mají chov psů jako živnost, a chovatelé tří a více fen, byť kastrovaných nebo přestárlých, kteří už nyní musí hlásit své chovy SVS, budou mít novou povinnost. „Budou muset nově vést evidenci prodaných a darovaných štěňat a poskytnout při prodeji štěňat novému chovateli informace o krmení štěněte a péči o něj. Záznamy o narozených štěňatech budou chovatelé muset zapisovat do tzv. evidenčních listů. Tyto evidenční listy budou povinně uchovávat tři roky od konkrétního vrhu. Kopii evidenčního listu dostane nový majitel ke kupovanému štěněti,“ uvedl Vorlíček.

Formuláře by se měly postupně objevovat mimo jiné na stránkách ministerstva zemědělství. Další podmínky pro chovy psů a koček stanoví vyhláška, která by měla začít platit od ledna příštího roku.

Předloni Komora veterinárních lékařů odhadovala, že je v ČR kolem dvou milionů psů. Podle tehdejšího průzkumu Nielsen Admosphere pro úvěrovou společnost Profi Credit má psa ve své domácnosti až 40 procent Čechů. Ti za něj v průměru utratí 15 794 Kč za rok.

Video  Policie rozprášila další množírnu. Na Novobydžovsku odebrala jedenáct psů  - PČR
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kralovna-vsech-mori ( 17. ledna 2021 11:57 )

To je směšné plácnutí do vody. Z toho si tak někdo bude něco dělat. Tak přivezou štěně, kotě do místa bydliště toho kdo si to koupí. A máte po ptákách i s těma vašima směsnýma vyhláškama. Evidence chovných fen je prosím co?

Matos7 ( 17. ledna 2021 11:37 )

Veterináři mají hov*o a né bič. Možná doma sami mají mnozirny

Zobrazit celou diskusi