Slušní lidé vznikli teprve na podzim minulého roku. V čele hnutí stojí trojnásobný český mistr v thajském boxu Zdeněk Pernica, známý pod přezdívkou Gauny. Požádali jsme ho o rozhovor, aby nám Slušné lidi představil.

Kdo jsou to vlastně Slušní lidé?
Slušní lidé jsou hnutí pro všechny bez rozdílu stranické příslušnosti. Chceme oslovit tzv. mlčící většinu. Některá média se o nás snaží tvrdit, že jsme rasisti, nebo neonacisti. Jak se to ale slučuje s tím, že mezi sebou máme například černocha, Romy, nebo například Arménce? Je nám opravdu jedno, jakou má člověk barvu kůže. S rasismem nemáme nic společného.

Co je vaším hlavním cílem?
Vznikli jsme jako protiváha k Žít Brno a Zeleným, které bohužel primátor Petr Vokřál drží u moci. Morálních křivd už napáchali členové těchto uskupení dost. Abych ale uvedl konkrétní věci, tak tím míníme například omluvu po válce odsunutým Němcům, nebo interkulturní prostupnost. Chceme zabránit tomu, aby městský majetek Brna, které má největší bytový fond v České republice, byl rozdán a prodán pod cenou jejich příznivcům tzv. sluníčkářům. Nemovitosti a městské firmy jako například: Sako, Teplárny či Dopravní podnik města Brna by měly i nadále zůstat v majetku města.

Na vašich snímcích a videích jsou vidět pouze muži, ženy mezi sebou nemáte?
Ženy mezi námi samozřejmě jsou. Konkrétně v desetičlenném výboru jsou dvě. Na komunální úrovni máme nachystané do pozicí lídryň v městských částech také dvě. Zbytek holek, co s námi sympatizují, se většinou zapojují do administrativní práce.

Do povědomí veřejnosti jste se dostali hlavně tím, že jste překryli růžový tank v centru Brna modrou plachtou. Co jste tím sledovali?
Modrou plachtou jsme chtěli lidem vzkázat, že jasně oddělujeme rok 1945 a 1968. V roce 1945 jsme byli osvobozeni, v roce 1968 si naši komunisté pozvali na pomoc sovětské komunisty. V srpnu proto uctíme brněnské oběti roku 1968.



Růžový tank dává Moravská galerie do souvislosti s výstavou Kmeny 90, která má podle ní připomínat umění 90. let 20. století. Tvrdí, že to nemá s koncem 2. světové války nic společného…
Vzhledem k tomu, že Moravská galerie instalovala tank do Brna v polovině května, tedy krátce po oslavách konce 2. světové války, vnímáme to jako provokaci od ředitele Moravské galerie Jana Prese. Žít Brno, které vládne na Brno-střed mu povolilo umístění u kostela. Muselo přitom povolit i tzv. zábory plochy.

Na svých facebookových stránkách upozorňujete, že primátor Brna Petr Vokřál plánuje umístit nelegální běžence na brněnské výstaviště. Máte to nějak podloženo?
V případě humanitární krize se pro Brno nabízí brněnské výstaviště, dále kasárna Židenice a kasárna Řečkovice. Ředitel výstaviště Jiří Kuliš přitom v rozhovoru potvrdil, že kdyby do Brna přišly tisíce běženců, výstaviště je připraveno umístit je v některé z hal, podobně jako v Německu Messe Düsseldorf. To lze řešit jedině s vedením města.



Zvažujete, že se zúčastníte jako hnutí podzimních parlamentních voleb?
Parlamentní volby budeme řešit až poté, co se bude rozhodovat o osudu Brna v tzv. nových pravidlech pro přidělování bytů. V nich je totiž skryté neomezené sociální bydlení, které musí městské části přijmout. Vyčkáme na výsledek.

VIDEO: Růžový tank v centru Brna mnoho lidí dráždí, jiní si na něm pořizují selfie. V tomto případě odnesl svou hloupost mladík pádem na hlavu.

Video
Video se připravuje ...

Mladík si na růžovém tanku v centru Brna pořizoval selfie. Pak ale zavrávoral, spadl a poranil si hlavu. Městská policie Brno