Uznejte sami, kdo by chtěl trávit Silvestr pod širým nebem? V teplotách pod bodem mrazu. Mezi lidmi, kteří jsou ve stavu, kdy by jim nikdo soudný nesvěřil ani stříkací pistolku, natož výbušniny. A ve z toho plynoucí atmosféře, která hlukem, zápachem a celkovým chaosem připomíná spíš bitvu u Stalingradu, než oslavu nového začátku. To asi splňuje představu o zábavě pouze velmi úzké skupiny jedinců.
Naštěstí není jedinou možností, jak se pobavit, nechat se zasáhnout zbloudilou raketou na Václavském náměstí. Vzhledem k tomu, že se z hlediska tržeb jedná o jednu z nejvýnosnějších nocí v roce, všechny hospody, restaurace i pochybné nálevny nasazují speciální akce a prodloužené otevírací doby. Nemá smysl se zamýšlet nad nejlepšími podniky pro trávení oslav konce roku. Možností je tolik, že vytvořit jakýkoliv seznam, který má alespoň nějakou vypovídající hodnotu je takřka nemožné.
Existuje ale několik léty prověřených základních postupů, jak si Silvestr řádně užít.
O způsobu pracovně zvaném Sarajevo již byla řeč a doporučit se nedá. Pokud ale trváte na tom, že budete alespoň část večera trávit venku, osvědčenou strategií se ukázal být takzvaný silvestrovský pivní turismus. Výhodou je otestování různých podniků, než najdete ten pravý, nevýhodou zase to, že mnoho restaurací a hospod je zamluvena pro soukromé akce. I tak se ale na většině míst dá jedno pivo na cestu usmlouvat. Trasu je samozřejmě dobré pečlivě naplánovat, aby najednou člověk nezjistil, že se nachází v Řeporyjích a netuší, jak se dostat domů.
Ale řekněme, že nemáte v úmyslu někde mrznout, případně se pěšky přesouvat z Malé strany do Kunratic, jako to dělají někteří otrlí kočovní opilci. Mnoho z nás má svou oblíbenou hospůdku, kde se bude zdržovat i při oslavách příchodu nového roku. Prostě to pojmeme jako běžný den ve společnosti lidí, se kterými trávíme většinu víkendů. Ale proč si poslední den v roce trochu nevyhodit z kopýtka? Pustit ze řetězu svého vnitřního labužníka, chcete-li? Přeci jen, z akcí zaměřených primárně na alkohol mnoho z nás již vyrostlo a mnoho kvalitních restaurací nabízí speciální silvestrovské menu. Pohoštění při této příležitosti skutečně nemusí znamenat jen oschlé chlebíčky a vánoční cukroví, kterého je každý tak přejeden, že už se nedá udat ani příbuzenstvu. Šéfkuchař Brasserie La Gare, Jan Kvasnička, například už teď tráví většinu času ve své sklepní laboratoři, kde pilně připravuje speciální silvestrovskou nabídku. A že se je na co těšit není třeba zmiňovat. Víc ale neprozradím, abych případným zájemcům nekazil překvapení.
Ale ať budete trávit konec roku jakkoliv, v rodinném kruhu, u přátel, v oblíbené hospůdce, v klubu, nebo v luxusní restauraci, mějte na paměti jedno. Je to jenom jeden den v roce a ještě k tomu je v tomto roce i poslední. Tak ať stojí za to.