Stručná historie

Poprvé jsme se mohli s kšandami setkat již v 18. století ve Francii. V té době byly dokonce považovány za spodní prádlo, které by nikdy nemělo být vidět. Jeden z prvních patentů pro pánské šle byl vydán v roce 1871 Samuelem Clemensem – americkým spisovatelem a návrhářem, kterého budete znát pod jménem Mark Twain. Jejich hlavní výhodou byly zejména nastavitelné a odnímatelné popruhy, ty se daly připojit ke všemu – od spodního prádla až po dámské korzety. První kovové spony byly vynalezeny v roce 1894.

 Na počátku dvacátých let 20. století začal britský designér Albert Thurston s výrobou prvních moderních šlí. Pánská móda té doby diktovala trend kalhot s tak vysokým pasem, že nebylo možné nosit opasek. Thurstonovy šle byly ke kalhotám připevněny koženými smyčkami a staly se velice oblíbeným a praktickým doplňkem.

V šedesátých letech začali kšandy nosit britští skinheadi. Přijali je jako součást svého dělnického vzhledu a často je kombinovali s těsnými modrými džíny. Jejich popularita stoupla i díky filmu Stanleyho Kubricka Mechanický pomeranč. V 70. letech začaly nosit kšandy i ženy. Braly je jako součást unisex vzhledu, který proslavila Diane Keaton ve filmu Annie Hallová.

Trocha současnosti

V posledních pár letech trend nošení šlí stále stoupá a oblíbila si ho zejména mladá generace. Nejčastěji se nosí na zádech ve stylu písmena Y, X, popř. se nechávají volně svěšené. Pokud vám uniká smysl trendu svěšených šlí, ani to není nic nového. Časopis People už v roce 1986 napsal, že pokud chcete držet krok s módou, spadlé šle jsou nezbytností.

Pásky mohou mít různou šířku a hned několik způsobů připnutí – bývají připevněny klasickými kovovými sponami, oblíbené je i zapínání na knoflíky. U některých druhů kalhot jsou šle přišité k zadnímu dílu napevno.

Pravidla pro nošení šlí

Šle jsou praktickým doplňkem pánského šatníku po staletí. Nicméně, až donedávna ztratily na své popularitě. To se nyní změnilo a v dnešní době jsou šle vnímány jako neotřelý módní kousek. A že nevíte, jak je nosit? Pravidlo je jednoduché: Pokuste se šle nenosit ke kalhotám s poutky na opasek. Pokud ale není jiné cesty, ostudu si tím rozhodně neuděláte. Čemu se ale rozhodně vyhněte, je nošení šlí současně s opaskem!

Krásné šle, které oživí každý outfit, můžete zakoupit na www.trendhim.cz!

Fotogalerie
7 fotografií