Zní to jako sen, ale je to vlastně velmi jednoduché: Nakrájejte si každé jídlo na menší kousky a ty rozmístěte po celém talíři. Díky tomu sníte méně a nebudete mít tendenci žádat o »nášup«. To zjistili vědci v Číně díky jednoduchému pokusu...

Jak ošálit zrak

Několika desítkám dobrovolníků odborníci ukázali tři obrázky. Na nich bylo stejné množství čokolády. První fotka ale zachycovala celou tabulku, na druhém snímku byla dobrota ve formě úzkých tyčinek a ten třetí ji zobrazoval nalámanou na malé kousky.

Většina účastníků pak tvrdila, že na třetím obrázku je čokolády nejvíce. „Když před sebou máme větší počet malých jednotek, získáváme dojem většího objemu,“ uvedl tým odborníků z univerzity v Xi’anu. „Lidé zkrátka určují velikost jídla podle toho, kolik před sebou vidí kusů pokrmu.“

Díky tomuto poznatku bude teď pro mnohé lidi snazší shodit přebytečná kila. Většina »dietářů« má totiž problém dodržovat doporučené velikosti porcí. A v tomto případě je to tedy rada nad zlato. Stačí si každý pokrm rozdělit na menší ždibce a rozprostřít je po talíři – tak se vyhneme přejídání.

Tipy pro větší potěšení z jídla

Doktor Charles Spence z univerzity v Oxfordu je průkopníkem nové vědy zvané gastrofyzika, která propojuje smyslové vnímání s požitkem z jídla. Má několik rad, jak docílit toho, že pokrm zachutná strávníkovi ještě víc, aniž do něj musíme přidávat nějaké zázračné koření...

● Jídlo chutná lépe s výhledem do přírody, ideálně s výhledem na slunce zapadající nad hladinou moře.

● Při večeři to chce decentní osvětlení a tlumenou klasickou hudbu, nejlépe pomalejší melodie, které lépe rozvinou chuť v ústech.

● Pokud jdete do restaurace s přáteli, objednejte si jídlo jako první. Bude vám pak prý chutnat víc.

● Také těžší příbory pozitivně ovlivní váš apetit.

 

Video
Video se připravuje ...

Zdravé mlsání? Tomáš zhubnul 67 kilo a doporučuje zmrzlinové plátky s tvarohem TikTok: lepsija_

Fotogalerie
3 fotografie