Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Profi hospodyně a chůva Dáša: Tohle jsou moje zaručené recepty na svíčkovou, kynuté buchty i jahodové knedlíky

/
  • Nejoblíbenější recepty profesionální chůvy a hospodyně Dáši Vitáskové.
    7. prosince 2023 ● 09:20

    Poctivá omáčka s pomalu pečeným masem, nadýchaný houskový knedlík nebo tvarohové jahodové knedlíky. O své milované recepty se podělila profesionální hospodyně a chůva tří dětí Dagmar Vitásková. Jaké jsou její fígle na nejlepší domácí kuchyni?

  • 1.

    Svíčková s domácím kynutým knedlíkem

    Potřebujete na omáčku: ● 600 až 800 g zadního hovězího masa ● 5 až 6 mrkví ● 4 petržele ● menší čtvrtku celeru ● cibuli ● pyramidku s kořením na svíčkovou ● šlehačku ● máslo ● sůl na dochucení.

     

    Postup: Maso nakrájené na kostky promíchejte s velkou špetkou soli. Do druhé misky si nachystejte na kostky pokrájenou zeleninu (mrkev, petržel, celer). Poměr dejte podle množství masa i podle velikosti zeleniny, tedy zhruba 5 až 6 mrkví, 4 petržele, menší čtvrtku celeru. „Maso krájím na kostky, protože je pak při vaření rychleji hotové,“ vysvětluje paní Dáša. Do další misky si nakrájejte na kostičky cibuli. Na sádle v hlubší pánvi zprudka osmahněte maso ze všech stran, aby bylo dozlatova opečené. Vyjměte a dejte do připraveného pekáčku nebo zapékací misky.

    Do výpeku dejte na mírnějším ohni osmažit zeleninu. Podlijte lžící studené vody, aby se rozpustily výpečky, podle potřeby opakujte, dokud není zelenina opečená do světle zlaté barvy. Přidejte cibuli, osolte a opečte dozlatova. Přidejte pyramidku koření na svíčkovou a zalijte asi půllitrem horké vody, přiveďte k varu a případně ještě přidejte vodu podle toho, kolik chcete omáčky. Vše nalijte na maso v pekáčku nebo zapékací míse.

     

    Pekáček zakryjte poklicí nebo natěsno alobalem a dejte do trouby na 120 stupňů na oboustranné pečení. „Trvá to dlouho, tři až čtyři hodiny, někdy i déle, ale vydržte, ta chuť opravdu stojí za to. Po třech hodinách zkusím měkkost masa, musí jít rozkrojit lžící. Pokud je málo měkké, dám zpátky do trouby,“ radí Dáša. Když je maso hotové, pyramidku s kořením vyhoďte. Vývar se zeleninou slijte do hrnce, vše dohladka rozmixujete tyčovým mixérem.

     

    Pokud dáte dost zeleniny, omáčka je hustá a krémová a už se nemusí zahušťovat. Přidejte jen trochu smetany ke šlehání a oříšek másla, dosolte podle chuti a do omáčky vraťte maso.

    Potřebujete na kynutý knedlík: ● 500 g polohrubé mouky ● 4 g soli ● vejce ● 12 g droždí ● 300 ml vody.

     

    Postup: Mouku prosejte do misky a promíchejte se solí. Přidejte vajíčko a přímo do toho rozdrobte 12 g droždí. Do odměrky nalijte 300 ml vlažné vody. Půl nalijte hned do mouky a promíchejte vařečkou. „Dolijte ještě necelý zbytek vody, to už dělám rukou, abych poznala, kolik vody ještě bude potřeba, protože každá mouka saje jinak. Hotové těsto by mělo být krásně měkké a nelepivé,“ radí Dáša.

     

    Poté těsto kyne asi 45 minut až hodinu při pokojové teplotě. Vykynuté těsto musí mít vždy dvojnásobný objem. Vytvarujte dva knedlíky, které dejte dále kynout každý na jeho kousek pečicího papíru pod utěrku. Druhé kynutí trvá zhruba 20 až 30 minut.

     

    „Vařte v páře 20 až 25 minut a opravdu si hlídejte čas, jinak se knedlík může srazit. Než se první uvaří, druhý by mohl překynout, proto ho znovu splácnu a vytvaruji. Po uvaření knedlíky potřu trochou oleje, aby neoschly. Pokud nemáte na krájení nit nebo opravdu hodně ostrý tenký nůž, krájejte až vystydlé, jinak opět hrozí sražení,“ popisuje své fígle Dáša Vitásková.

  • 2.

    Kynuté buchty se slánkem

    „Moc ráda peču, ze všeho nejraději z kynutého těsta. Je velice variabilní. A při pečení používám slánek. Je to malý zázrak, a sice droždí rozmíchané s vodou a solí. Hlavním pozitivem kromě chuti je, že droždí pak na pečení potřebujete velice málo, asi jen 10 až 12 g na 500 g mouky,“ popisuje paní Dáša, která recept na slánek našla na webu Vůně chleba.

     

    Potřebujete na slánek: ● 60 g vody ● 6 g soli ● 12 g droždí.

     

    Postup: Do uzavíratelné skleničky dejte vodu, nechte chvilku odstát, pak do ní zamíchejte sůl a po důkladném rozmíchání přidejte droždí, které opět rozmíchejte. Zavřete a dejte do lednice. Pokud chcete použít hned druhý den, můžete nechat při pokojové teplotě.

     

    „Podle mých zkušeností v lednici vydrží i měsíc. Neděste se, že vypadá jako kalná voda, neroste ani nenabývá. Těsto kyne déle, ale já vždy říkám, že na dobré se vyplatí si počkat. Protože ta chuť je prostě fantastická. Nadýchané, vláčné a měkké i několik dní,“ dodává hospodyně Dáša.

     

    Potřebujete na buchty: ● 500 g hladké mouky ● 100 g polohrubé mouky ● 300 ml mléka ● 110 g cukru krupice ● 10 g vanilkového cukru ● 70 g másla ● 60 g sádla ● 2 žloutky ● citronovou kůru ● vejce ● rozpuštěné máslo ● rum na potření.

     

    Postup: Do mísy robota dejte cukr a vanilkový cukr. Přidejte žloutky, trochu citronové kůry a protřepaný slánek – vždy připravte nejméně den předem. Vlijte asi 230 ml mléka. Promíchejte metličkou a přidejte obě prosáté mouky. Nechte hníst asi 5 až 10 minut, podle potřeby přidejte zbytek mléka. Přidejte na kostičky nakrájené a trochu povolené máslo a sádlo. Těsto by mělo být hladké a krásně měkké.

    „Nechám rozkynout při pokojové teplotě, pak většinou dávám na noc do lednice, kde by mělo být osm stupňů. Tohle je důležité, protože i se slánkem může těsto překynout. Naopak při nižší teplotě budete muset nechat po vytažení z lednice pár hodin dokynout. Většinou těsto nechám asi tři hodiny na lince, pak jde na noc do lednice a ráno vytáhnu asi hodinu před tvarováním, aby se ohřálo. Po vytvarování ještě kyne zhruba hodinu až hodinu a půl, někdy i víc, zase záleží na teplotě u vás doma. Nesnažte se kynutí urychlit, v tomto případě je to na škodu,“ radí paní Dáša.

     

    Po vykynutí potřete vajíčkem a pečte na 150 stupňů asi 15 až 20 minut. Po upečení potřete rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Plnit můžete tvarohovou, ořechovou či makovou nádivkou podle chuti.

  • 3.

    Tvarohové knedlíky s jahodami

    Potřebujete: ● tučný tvaroh v kostce ● vajíčko ● špetku soli ● dvě lžíce cukru ● dětskou krupici.

     

    Postup: Všechny suroviny dejte do misky. Množství krupice záleží na tom, jaký tvaroh použijete. „Je lepší sáhnout po kostce tučného tvarohu. Krupici dávám od oka, ale zkuste dát 150 g a případně přisypat, ale jen po troškách, pokud bude těsto hodně lepivé. Nemělo by se zbytečně dlouho hníst, aby knedlíky nebyly tvrdé,“ radí profesionální hospodyně. Rychle ho tedy zpracujte a rozdělte na kousky. „Já je odvažuji, aby byly všechny stejné. Zabalím ovoce a vše jde do vroucí vody se špetkou soli,“ popisuje Dáša. Vařte pět až šest minut, když knedlíky vyplavou, jsou hotové.

    Fotogalerie
    9 fotografií

Dnešní horoskopy