Co domácnost, to originální recept na bramborový salát. Někde se přidává hrášek, jinde si neumí představit salát bez uzeniny. Co se hodí do bramborových salátů podle výrobců lahůdek? To se dočtete už zítra!

Víte, že původně se salát připravoval ze zbytků? Podle kuchařky Magdaleny Rettigové z 20. let 19. století se bramborový salát skládal z toho, co zbylo v kuchyni. „...studená telecí pečeně a třeba i koroptve smícháme s majonézou a přidáme za tepla pokrájené brambory a cibuli,“ stálo v receptu zmíněné kuchařky.

Luxusní příloha

Tehdy bramborový salát ještě nebyl součástí vánoční tabule. Recept se k nám dostal nejspíš z Vídně a postupně se obohacoval o další ingredience. Přílohou ke smaženému kapru se stal až v 50. letech minulého století. V té době byl ještě bez kořenové zeleniny, ale obsahoval už tehdy známou pochutinu, která udělala během války z bramborového salátu luxusní jídlo – majonézu.

Už zítra! Klasický bramborový salát se zkrátka neobejde bez poctivé majonézy. Jak kvalitní obsahují kupované saláty? Čtěte už zítra v Blesku a na Blesk.cz!

Co se dozvíte:

Na čem výrobci šetří?

Obsahují saláty to, co mají ve složení?

Na kterých výrobcích si pochutnáte?

 

Video
Video se připravuje ...

Vánoční krajové speciality a odlišnosti v gastronomii Videohub