Omáčková klasika: Recepty na svíčkovou, rajskou i koprovku! Jak na domácí knedlík?
-
Do léta je stále ještě času dost, a tudíž i na hubnutí do plavek, tak toho využijme a dopřejme si pořádný nášup v podobě klasických českých omáček s masem a knedlíkem.
- 1.
Houskové knedlíky
Suroviny • 400 g polohrubé mouky • 200 ml polotučného mléka • 30 g droždí • lžička cukru krupice • vejce • cca lžička soli
Postup • Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a špetku soli. Necháme vzejít kvásek. V míse promícháme mouku s vejci a zbylou solí. Vlijeme vzešlý kvásek a důkladně propracujeme, aby se těsto nelepilo na vařečku. Necháme na teplém místě asi 1 hodinu kynout.
• Připravíme si širší velký kastrol, do kterého dáme vařit vodu, a postavíme do něj pařák tak, aby se jeho dno nedotýkalo hladiny vody. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny, vytvarujeme do šišky a dáme vařit do páry asi na 20 minut. Do knedlíku vpíchneme špejli, abychom zjistili, zda je uvařený. Hotový knedlík krájíme na plátky.
- 2.
Koprová omáčka
Suroviny: Na vývar a maso: • 1 kg hovězího masa (loupaná plec) • 2 l vody • 100 g mrkve • 100 g kořenové petržele • 100 g celeru • 1 cibule • nové koření, bobkový list, pepř • 1 lžička soli
Na omáčku: • 1 l hovězího vývaru • 200 ml 30 % smetany • 2 lžíce másla • 3 lžíce mouky • 1 svazek kopru (stonky a nasekaná nať) • sůl, cukr, ocet
Postup • Hovězí maso dáme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k mírnému varu. Takto necháme maso táhnout asi hodinu a v závěru sebereme z povrchu všechny nečistoty. • Do hrnce přidáme všechny zbylé suroviny. Na mírném plameni pak necháme táhnout 2 až 3 hodiny do úplného změknutí masa. Vývar scedíme. Zeleninu a koření vyndáme a maso vrátíme do vývaru a udržujeme teplé.
• V jiném kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme mouku, promícháme a vzniklou jíšku chvíli restujeme. Jíška musí zůstat světlá. • Zalijeme vývarem a rozšleháme metličkou. Přidáme svázané stonky kopru a přivedeme k mírnému varu. Takto vaříme asi 20 až 25 minut do zhoustnutí.
• Stonky kopru dáme pryč a přidáme smetanu. Dochutíme cukrem, octem a solí podle chuti. Pokud je omáčka řídká, povaříme ji dál a necháme přebytečnou tekutinu odpařit.
• Úplně nakonec přidáme do omáčky nasekaný kopr, který už nevaříme a jen rozmícháme a podáváme s nakrájeným hovězím masem a houskovým knedlíkem.
- 3.
Rajská omáčka
Suroviny: 1 kg hovězího předního bez kosti • mrkev • 3 cibule • lžíce másla • lžíce olivového oleje • 4 bobkové listy • 4 kuličky pepře a 4 nového koření • 2 lžíce hladké mouky • lžíce cukru • 2 středně velké rajské protlaky • sůl • špetka skořice • citronová šťáva a kůra
Postup • Maso svážeme kuchyňským provázkem do rovnoměrně vysokého a silného válečku, zalijeme litrem a půl vody, přidáme oloupanou mrkev, jednu oloupanou přepůlenou cibuli a tymián. Vaříme zhruba hodinu až hodinu a půl doměkka. • Maso vyndáme, a když zchladne, nakrájíme ho na plátky. Vývar přecedíme a uchováme, zeleninu a tymián vyhodíme.
• Máslo a olej rozpustíme v hrnci a pak v něm dozlatova osmahneme zbylé dvě najemno pokrájené cibule. Přidáme bobkové listy, pepř i nové koření a krátce osmahneme. Přidáme mouku a opečeme do světlé jíšky, vsypeme cukr a po minutě vmícháme rajské protlaky.
• Prohřejeme a podle potřeby zředíme vývarem. Vyndáme koření a dochutíme solí, skořicí a citronovou kůrou i šťávou. Podáváme s masem a knedlíky.
- 4.
Svíčková omáčka
Suroviny • 700 g hovězího zadního masa • 150 g špeku • sůl, pepř • velká cibule • 3 velké mrkve • 2 velké petržele • ½ celeru • 7 kuliček nového koření • 7 kuliček černého pepře • bobkový list • 3 lžíce cukru krupice • ocet • hovězí vývar • 350 ml smetany ke šlehání • 30 g hladké mouky a 30 g másla na jíšku • kousek sádla
Postup • Špek nakrájíme na špalíčky silné asi 1 cm a dáme je na dvě hodiny do mrazničky. Ztuhnou a bude se s nimi lépe pracovat. Ostrým úzkým nožem uděláme do masa díry a do nich dáme špalíčky špeku. Pokud máme kratší špalíčky špeku, tak je do masa vpíchneme z obou stran. Maso pevně stáhneme provázkem.
• Připravíme si pánev nebo litinový hrnec, ve kterém budeme maso péct. Troubu předehřejeme na 180 °C. Do pánve nebo hrnce dáme rozehřát sádlo. Můžeme přidat i kousek špeku nakrájeného na kostičky. Maso ze všech stran osolíme a opepříme a dáme opéct. Mezitím si oškrábejme zeleninu a nakrájíme ji na drobné kostičky.
• Opečené maso vyndáme z pánve. Místo něj vsypeme zeleninu, kromě cibule. Opékáme dozlatova, poté přidáme cibuli. Promícháme a dozlatova opečeme také cibuli. Když je pěkně zlatavá, zasypeme ji cukrem a mícháme asi dvě minuty.
Přidáme ocet. Necháme zprudka vyvařit, vrátíme do hrnce maso a zalijeme vývarem. Pepř, nové koření a bobkový list zavážeme do gázy, dáme k masu, přiklopíme poklicí a dáme do trouby. Maso pečeme asi dvě hodiny. Občas ho otočíme. Hotové maso zabalíme do alobalu. Troubu vypneme a maso v alobalu do ní vložíme.
• Z omáčky vyndáme sáček s kořením, tyčovým mixérem rozmixujeme najemno a přidáme smetanu. V malém hrnci si rozehřejeme máslo, vsypeme na něj mouku a umícháme jíšku. Tu rozmícháme v omáčce a vše ještě 15 až 20 minut provaříme. Maso nakrájíme na tenké plátky a podáváme s omáčkou, knedlíky a brusinkami.
Vyzkoušejte také recept na falešnou svíčkovou omáčku
VideoVideo se připravuje ...Recept na falešnou svíčkovou omáčku Videohub