Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Recepty studentů vysoké školy hotelové v Praze: Tak chutná ukrajinská kuchyně!

/
  • Autentické pokrmy z ukrajinské kuchyně vařili studenti Vysoké školy hotelové a ekonomické v Praze.
    25. března 2022 ● 09:01

    Boršč s pampušky, syrníky či varenyky. Nejen tyto ukrajinské pokrmy provoněly včera Vysokou školu hotelovou a ekonomickou v Praze. Menu studenti připravili, aby pomohli válkou zasažené Ukrajině. A v jejích barvách se servírovaly i nápoje. 

    „Kulinářská akce vznikla z iniciativy studentů a studentského senátu,“ popsal vedoucí katedry hotelnictví Petr Studnička. Celému menu dominoval národní pokrm, kterým je ukrajinský boršč. Jde o tradiční hustou polévku připravenou z masového vývaru, červené řepy a zeleniny. K ní se přikusují pampušky, smažené bochánky potřené česnekem.

     

    Oblíbené jsou také varenyky, těstovinové taštičky, které lze připravit jak naslano, tak nasladko. Ke kávě nebo ke snídani přijdou vhod syrníky, lehké tvarohové lívanečky. Chtěli byste je ochutnat? Tady jsou recepty!

    Nápoje připravoval Jakub Slánský (21).
    Autor: Martin Přibyl

  • 1.

    UKRAJINSKÝ BORŠČ 

    Potřebujete: 200 g brambor, 100 g oloupané mrkve, 170 g oloupané cibule, stonek řapíkatého celeru, 150 g očištěného fenyklu, 350 g bílého hlávkového zelí, 240 g oloupané červené řepy, 2 stonky hladkolisté petržele, 200 g konzervovaných drcených rajčat, 30 g sádla, 350 g vykostěného hovězího žebra, sůl, pepř, 2 lžíce bílého vinného octa, 2 bobkové listy, 30 g světlé jíšky.

    Postup: Brambory nakrájíme na kostky, mrkev na plátky, cibuli nahrubo a řapíkatý celer překrojíme na polovinu. Z fenyklu i zelí vykrojíme střed a nakrájíme na nudličky. Zelí vložíme do misky a zalijeme vinným octem, přidáme lžičku soli. Větší polovinu řepy nakrájíme na plátky, zbytek na kostky.

     

    V hrnci rozehřejeme sádlo, kde necháme cibuli zesklovatět. Maso okořeníme a opečeme v hrnci ze všech stran. Přidáme plátky řepy a restujeme 3 minuty. Přilijeme 1,5 l studené vody, přidáme celer, petrželku, fenykl, drcená rajčata, bobkový list, vaříme hodinu a půl.

     

    Následně přidáme vymačkané zelí, kostičky řepy, mrkev a vaříme 20 minut. Přidáme brambory a jíšku a necháme vařit půl hodiny. Maso nakonec nakrájíme na kostičky. Podáváme se zakysanou smetanou, koprem a pampušky.

  • 2.

    PAMPUŠKY

    POTŘEBUJETE: 15 g droždí, 1 lžička krystalového cukru, 225 ml teplé vody, 400 g hrubé mouky, 8 g soli, 3 lžíce slunečnicového oleje, 5 stroužků česneku, 2 snítky hladkolisté petržele, 1 vejce.

     

    Postup: Do teplé vody přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí tak, aby se rozpustilo. Přidáme 200 g mouky a promícháme. Zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici přes noc kynout. Druhý den k tomu přisypeme zbytek mouky se solí a ručně hněteme.

     

    Poté si těsto rozdělíme na osm dílů, z nichž vytvarujeme bochánky. Ty vložíme do zapékací mísy potřené olejem a přikryté utěrkou necháme na teplém místě kynout cca půl hodiny.

     

    Poté pampušky potřeme rozšlehaným vejcem a v předehřáté troubě na 220 stupňů pečeme 20 až 25 minut. Mezitím si připravíme olej na potření. Nasekanou petrželku a prolisovaný česnek smícháme s olejem a solí.

  • 3.

    BRAMBOROVÉ VARENYKY 

    POTŘEBUJETE: 480 g hladké mouky, 120 ml vody, 1 vejce, sůl, pepř, 400 g vařených nastrouhaných brambor, 100 g uzeného boku/slaniny, 150 g balkánského sýra, olivový olej.

     

    Postup: Vytvoříme těsto promícháním vody, mouky, špetky soli a vejce. Hotové ho zabalíme do potravinářské fólie a necháme půl hodiny odpočinout. Brambory promícháme s rozdrobeným balkánským sýrem, ochutíme pepřem a solí. Těsto rozválíme a pomocí formičky vykrojíme kolečka.

     

    Každé naplníme směsí brambor a sýra, přeložíme na půlměsíc. Okraje prsty spojíme. Taštičky vaříme ve vroucí vodě a vyndáme minutu poté, co vyplavou na povrch. Hotové varenyky podáváme s opečeným bokem a zakysanou smetanou.

  • 4.

    KOTLETA PO KYJEVSKU

    POTŘEBUJETE: 6 kuřecích prsou, 4 vejce, 130 g změklého másla, 180 g strouhanky, 40 g nasekaného kopru, 2 lžičky sušeného česneku, sůl, pepř.

     

    Postup: Změklé máslo smícháme s koprem, solí, pepřem a sušeným česnekem. Směs zabalíme do fólie, srolujeme do válečku a necháme v mrazáku jednu hodinu. Prsa prořízneme v polovině tloušťky, nepřekrojíme je ale úplně. Maso naklepeme, okořeníme, do každého prsa vložíme dílek zmrzlého másla a vytvoříme roládu. Rolky vložíme do mrazáku na 10 minut.

     

    Mezitím si připravíme základ na obalení. Vejce rozšleháme se solí a strouhankou. V pánvi rozpálíme olej. Každý kotlet obalíme a smažíme dozlatova ze všech stran. Podáváme s bramborovou kaší.

  • 5.

    JABLEČNÉ SYRNÍKY

    POTŘEBUJETE: 500 g plnotučného tvarohu, 300 g jablek, 400 g polohrubé mouky, 200 g krupicového cukru, 250 ml zakysané smetany, 150 ml mléka, 6 ml oleje, 1 lžičku mleté skořice, 3 vejce.

     

    Postup: Jablka oloupeme, nastrouháme najemno a zbavíme je přebytečné šťávy. V míse je smícháme s tvarohem, třemi lžícemi zakysané smetany, vejci, moukou a dvěma lžícemi cukru. Tuto směs zašleháme, těsto můžeme zředit mlékem. Lívanečník či pánev vymastíme olejem a těsto smažíme z obou stran dorůžova. Podáváme sypané cukrem, skořicí a přelité zakysanou smetanou.

  • 6.

    POMAZÁNKA ULJANIJA 

    POTŘEBUJETE: 200 g vařeného masa z boršče, 250 g vařené zeleniny z boršče, 100 g sušených rajčat v oleji, 4 nakládané okurky, sůl, pepř, 2 lžíce vývaru z boršče, lák z nakládaných okurek/ocet.

     

    Postup: Maso, rajčata a okurky nakrájíme na kostičky a přidáme do rozmixované zeleniny. Vše důkladně promícháme a dochutíme solí, pepřem a okurkovým lákem. Pro řidší konzistenci přidáme vývar. Hotovou pomazánku necháme hodinu v lednici a poté podáváme s řeřichou nebo pažitkou.

    Fotogalerie
    13 fotografií

     

     

Dnešní horoskopy