Rodačka z Brna dostala osudovou radu od svého profesora. „Když jsem mu řekla, že k přírodě si chci přibrat chemii, kroutil hlavou. Vymluvil mi to s tím, že je těžká. Tak jsem sáhla po zeměpisu,“ vzpomíná aktuálně nejstarší absolventka brněnské Masarykovy univerzity.

V univerzitních budovách po válce byla zima, v učebnách se topilo koksem. Její strýc pracoval jako ředitel v koksárně v Ostravě a poslal do Brna vagón černého „pokladu“.

Daruše během čtyřletého studia zvládla i učit na základce v Ostrovačicích u Brna. „Bylo málo kantorů a na univerzitu přišla výzva k zapojení studentů do pedagogické praxe,“ vysvětluje. Po státnicích pracovala dva roky ve Výzkumném zemědělském ústavu, kde poznala svého manžela Vladimíra, lékaře.

Na zlobivé studenty platilo vyvolání

V roce 1965 se celá rodina přestěhovala do Olomouce a Daruše vyučovala přírodopis a zeměpis na gymnáziu v místní části Hejčín. „Na studenty jsem měla štěstí. A když někdo zlobil, věděl, že bude vyvolán k tabuli. Toho se báli jako čert kříže,“ popisuje kantorka, jak si sjednala autoritu.

Po odchodu do důchodu nesložila ruce v klín. Vrhla se na dráhu průvodkyně u Čedoku, zúročila i svou němčinu. „Sjezdila jsem s klienty celou Evropu. Miluji Paříž, tam jsem byla nejčastěji,“ prozradila. Aktivní je i rok a půl před stými narozeninami, už dříve vydala dvě knihy vzpomínek. „Sleduju zprávy v televizi, odepisuju v počítači na e.maily. Čtu si, luštím sudoku,“ usmívá se Daruše Burdová.

Bez promoce

Absolventka přírodovědecké fakulty v roce 1949 přišla o nejkrásnější moment každého vysokoškoláka, totiž o promoci. Studium pedagogických oborů tehdy končilo pouhým zápisem na ministerstvu školství do seznamu kandidátů profesury na středních školách. Daruše Burdová si navíc pro tento oficiální zápis musela zajet do Prahy.

Recept na dlouhověkost? Zapomeňte...

Zasloužilá kantorka pravidelně čelí dotazům na recept na dlouhověkost. „To po mě nechtějte. To si musí každý přebrat sám,“ zní její odpověď. Nejspíš však jde o tajemství skryté v rodinných genech, její teta se totiž dožila 101 roků. V poznámkách na věk Daruše s úsměvem tvrdí, že jejím životním vzorem je anglická královna matka Alžběta (1900 - 2002).

Fotogalerie
8 fotografií