Nová rektorka je profesorkou histologie a embryologie, v únoru oslavila 50. narozeniny. Akademický senát ji zvolil do funkce loni v říjnu. Ve svém volebním programu avizovala, že se zaměří mimo jiné na posílení elektronizace a digitalizace, snížení administrativní zátěže a efektivnější čerpání peněz z evropských fondů. Uvedla také, že bude usilovat o modernizaci studijního informačního systému, rozvoj ekologické udržitelnosti v provozu školy, větší prostupnost studia či intenzivnější zapojení univerzity do dění ve společnosti.

Jmenování

Pomyslné žezlo předal Králíčkové její předchůdce Tomáš Zima, který vedl univerzitu dvě volební období od roku 2014. Králíčková dnes Zimovi při slavnostním ceremoniálu předala zlatou pamětní medaili za rozvoj školy a šíření jejího dobrého jména ve světě.

Pomoc potřebným

Svůj proslov věnovala nová rektorka nejen vědeckému a profesnímu zaměření, jak je to tradicí, ale zmínila se i o současné invazi Ruska na Ukrajinu. „Naše univerzita je v těchto těžkých chvílích připravena poskytnout pomoc ukrajinským občanům v tíživé životní situaci, zejména pak studujícím a akademikům, a aktivně se zapojit do humanitární a další nezbytné pomoci. Řadu kroků tímto směrem jsme již učinili a v těchto aktivitách budeme i nadále pokračovat,“ uvedla.

Zdůraznila, že vysoké školy hrají nezastupitelnou roli nejen ve vzdělávání a výchově mladé generace, ale i v působení na celou veřejnost. „A to zvláště nyní, v době kdy v Evropě a to dokonce blízko našich hranic zuří válka. I díky společnému prohlášení České konference rektorů k válce na Ukrajině z 24. února, které důrazně odsuzuje postup Ruska a staví se za nezávislou, svobodnou Ukrajinu, vím, že dokážeme být v zásadních otázkách jednotní, že dokážeme společně pomáhat,“ řekla.

Univerzita Karlova má podle ní sílu i povinnost být nositelkou hodnot směrem k celé společnosti. „A protože svoboda patří mezi hodnoty nejvyšší, právě o ni musíme usilovat ve svém každodenním konání především,“ zdůraznila. Podporovat hodlá otevřenou komunikaci, budování důvěry a spolupráce.

Králíčková připomněla, že se ve své funkci chce věnovat i udržitelnosti a rozvoji informačních technologií Univerzity Karlovy. Doplnila, že bude prosazovat rozumnou délku působení v řídících a pedagogických funkcích, což podle ní přispěje k prosperitě školy.

Video
Video se připravuje ...

První rektorka UK: O tom, proč univerzita potřebuje ombudsmana a v čem vědci během pandemie selhali Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
21 fotografií