Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nastal čas masopustních hodů: Čtyři dobroty, které doma hravě zvládnete!

/
  • Období masopustů začalo.
    22. ledna 2024 ● 08:48

    Masopust je označení pro celé období od Tří králů až do začátku postní doby. Ta nastává na Popeleční středu, která letos připadá na 14. února, a po ní následuje čtyřicetidenní půst! A protože k období masopustu neodmyslitelně patří tradiční zabijačky, připravili jsme pro vás pořádné vepřové hody se sladkou tečkou na konec.

     

    Vepřová paštika

    SUROVINY:

    • 250 g vepřových jater
    • 250 g másla
    • 1 cibule
    • stroužek česneku
    • 100 ml brandy
    • 2 snítky rozmarýnu
    • sůl, pepř.

    POSTUP:

    • Játra očistíme, zbavíme je blan a nakrájíme na stejně velké kusy. Na pánvi rozehřejeme 50 g másla s troškou oleje, přidáme nasekanou cibuli a česnek. Restujeme při střední teplotě, dokud cibule nezměkne. Pak zvýšíme teplotu, přidáme játra a celý rozmarýn. Restujeme, dokud se játra zvenku nezatáhnou. Následně přilijeme brandy a vše necháme chvíli při vysoké teplotě fl ambovat, dokud se alkohol zcela nevypaří.
    • Vytáhneme snítky rozmarýnu.
    • Opečená játra vložíme do mixéru a za postupného přidávání 170 g másla mixujeme dohladka. Nakonec dochutíme solí a pepřem.
    • Směs vlijeme do nádoby, ve které chceme paštiku servírovat, a povrch přelijeme 30 g přepuštěného másla. Dáme do lednice vychladit.

     

    Vepřové koleno

    SUROVINY:

    • 2 vepřová kolena
    • 10 kuliček pepře
    • 5 kuliček nového koření
    • 2 bobkové listy
    • 2 palice česneku (jedna oloupaná, druhá vcelku)
    • 3 cibule
    • 500 ml světlého piva
    • sůl, pepř

    Jablečný křen:

    • 2 jablka
    • 100 ml jablečného džusu
    • 100 g čerstvého nastrouhaného křenu
    • 3 hřebíčky
    • citron
    • sůl

    POSTUP:

    • Kolena nařízneme u kosti a obkroužíme. Maso kolem kosti ještě prstem uvolníme. Vložíme do hrnce s dostatečným množstvím vody, přidáme pepř, nové koření a bobkový list a asi 1 hodinu povaříme.
    • Poté kolena vyndáme a necháme zchladnout. Řádně osolíme kůži i maso, opepříme a potřeme jednou palicí prolisovaného česneku.
    • Do pekáče naskládáme na klínky nakrájenou cibuli a neoloupané stroužky česneku z druhé palice a na to položíme kolena. Podlijeme pivem, zakryjeme a necháme přes noc odpočinout v chladu. • Druhý den pečeme kolena v odkrytém pekáči asi 2 hodiny na 160 °C doměkka a dozlatova. Během pečení otáčíme, podléváme vývarem z kolen a přeléváme vypečenou šťávou.
    • Na jablečný křen si na pánvi necháme lehce zkaramelizovat nastrouhaná jablka. Zalijeme jablečným džusem a za stálého míchání přivedeme k varu. Vmícháme strouhaný křen i hřebíček a zvolna vaříme tak dlouho, dokud se tekutina nezredukuje. Podle chuti osolíme a ochutíme citronovou šťávou.

     

    Medová žebírka

    SUROVINY:

    • 2 vepřová žebra
    • 3 lžíce uzené mleté papriky
    • 2 lžíce sušené mleté cibule
    • lžíce sušeného česneku
    • lžička chilli
    • lžička soli
    • lžička pepře
    • lžíce hořčice
    • 2 lžíce kečupu
    • 2 lžíce tekutého medu
    • hrst sekané petrželky
    • kukuřice a chléb k podávání

    POSTUP:

    • Koření promícháme v míse a přidáme hořčici, kečup a med. Žebírka potřeme a vložíme na 2 až 4 hodiny marinovat do lednice.
    • Troubu předehřejeme na 140 °C. Žebírka vložíme do pekáče, lehce podlijeme vodou a přiklopíme.
    • Pečeme 2 až 3 hodiny, dokud nebudou krásně měkká. Posledních deset minut pečeme žebra pod grilem, aby se vytvořila zkaramelizovaná kůrka.
    • Podávat můžeme s chlebem a vařenou kukuřicí.

  • 1.

    Koblihy

    Koblihy

    SUROVINY:

    Kvásek:

    • 250 ml mléka
    • kostka droždí
    • 20 g cukru

    Těsto:

    • 3 žloutky
    • 40 g másla
    • 30 g cukru
    • 2 lžíce rumu
    • 300 g hladké mouky
    • kůra a šťáva z půlky citronu
    • 300 g polohrubé mouky
    • 3 špetky soli
    • 200 ml mléka

    Náplň:

    • 250 g švestkových povidel
    • 2 lžíce rumu
    • moučkový cukr na posypání

    POSTUP:

    • Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, zamícháme a necháme vyběhnout kvásek.
    • Mezitím si utřeme žloutky s máslem a cukrem, přidáme obě mouky, sůl, šťávu a kůru z citronu, rum. K ingrediencím vlijeme kvásek, přilijeme vlažné mléko (raději po částech) a zaděláme polotuhé lehké a hladké těsto, které se nechytá na stěny mísy, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout, až se jeho množství zdvojnásobí. Během kynutí těsto alespoň jednou promícháme.
    • Povidla smícháme s rumem. Kynuté těsto přemístíme na posypaný vál, vytvarujeme silnější hady, ze kterých ukrajujeme stejné dílky, které plníme povidlovou náplní (lze použít i marmeládu dle chuti), dobře zabalíme a necháme ještě asi deset minut kynout.
    • Koblížky smažíme v hojné vrstvě rozpáleného oleje dozlatova z obou stran, hotové je cukrujeme moučkovým cukrem, taktéž z obou stran.

    Video
    Video se připravuje ...

    Recept: Masopustní koblížky Videohub ženských webů

Dnešní horoskopy