Nastal čas masopustních hodů: Čtyři dobroty, které doma hravě zvládnete!
-
Masopust je označení pro celé období od Tří králů až do začátku postní doby. Ta nastává na Popeleční středu, která letos připadá na 14. února, a po ní následuje čtyřicetidenní půst! A protože k období masopustu neodmyslitelně patří tradiční zabijačky, připravili jsme pro vás pořádné vepřové hody se sladkou tečkou na konec.
Vepřová paštika
SUROVINY:
- 250 g vepřových jater
- 250 g másla
- 1 cibule
- stroužek česneku
- 100 ml brandy
- 2 snítky rozmarýnu
- sůl, pepř.
POSTUP:
- Játra očistíme, zbavíme je blan a nakrájíme na stejně velké kusy. Na pánvi rozehřejeme 50 g másla s troškou oleje, přidáme nasekanou cibuli a česnek. Restujeme při střední teplotě, dokud cibule nezměkne. Pak zvýšíme teplotu, přidáme játra a celý rozmarýn. Restujeme, dokud se játra zvenku nezatáhnou. Následně přilijeme brandy a vše necháme chvíli při vysoké teplotě fl ambovat, dokud se alkohol zcela nevypaří.
- Vytáhneme snítky rozmarýnu.
- Opečená játra vložíme do mixéru a za postupného přidávání 170 g másla mixujeme dohladka. Nakonec dochutíme solí a pepřem.
- Směs vlijeme do nádoby, ve které chceme paštiku servírovat, a povrch přelijeme 30 g přepuštěného másla. Dáme do lednice vychladit.
Vepřové koleno
SUROVINY:
- 2 vepřová kolena
- 10 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- 2 palice česneku (jedna oloupaná, druhá vcelku)
- 3 cibule
- 500 ml světlého piva
- sůl, pepř
Jablečný křen:
- 2 jablka
- 100 ml jablečného džusu
- 100 g čerstvého nastrouhaného křenu
- 3 hřebíčky
- citron
- sůl
POSTUP:
- Kolena nařízneme u kosti a obkroužíme. Maso kolem kosti ještě prstem uvolníme. Vložíme do hrnce s dostatečným množstvím vody, přidáme pepř, nové koření a bobkový list a asi 1 hodinu povaříme.
- Poté kolena vyndáme a necháme zchladnout. Řádně osolíme kůži i maso, opepříme a potřeme jednou palicí prolisovaného česneku.
- Do pekáče naskládáme na klínky nakrájenou cibuli a neoloupané stroužky česneku z druhé palice a na to položíme kolena. Podlijeme pivem, zakryjeme a necháme přes noc odpočinout v chladu. • Druhý den pečeme kolena v odkrytém pekáči asi 2 hodiny na 160 °C doměkka a dozlatova. Během pečení otáčíme, podléváme vývarem z kolen a přeléváme vypečenou šťávou.
- Na jablečný křen si na pánvi necháme lehce zkaramelizovat nastrouhaná jablka. Zalijeme jablečným džusem a za stálého míchání přivedeme k varu. Vmícháme strouhaný křen i hřebíček a zvolna vaříme tak dlouho, dokud se tekutina nezredukuje. Podle chuti osolíme a ochutíme citronovou šťávou.
Medová žebírka
SUROVINY:
- 2 vepřová žebra
- 3 lžíce uzené mleté papriky
- 2 lžíce sušené mleté cibule
- lžíce sušeného česneku
- lžička chilli
- lžička soli
- lžička pepře
- lžíce hořčice
- 2 lžíce kečupu
- 2 lžíce tekutého medu
- hrst sekané petrželky
- kukuřice a chléb k podávání
POSTUP:
- Koření promícháme v míse a přidáme hořčici, kečup a med. Žebírka potřeme a vložíme na 2 až 4 hodiny marinovat do lednice.
- Troubu předehřejeme na 140 °C. Žebírka vložíme do pekáče, lehce podlijeme vodou a přiklopíme.
- Pečeme 2 až 3 hodiny, dokud nebudou krásně měkká. Posledních deset minut pečeme žebra pod grilem, aby se vytvořila zkaramelizovaná kůrka.
- Podávat můžeme s chlebem a vařenou kukuřicí.
- 1.
Koblihy
Koblihy
SUROVINY:
Kvásek:
- 250 ml mléka
- kostka droždí
- 20 g cukru
Těsto:
- 3 žloutky
- 40 g másla
- 30 g cukru
- 2 lžíce rumu
- 300 g hladké mouky
- kůra a šťáva z půlky citronu
- 300 g polohrubé mouky
- 3 špetky soli
- 200 ml mléka
Náplň:
- 250 g švestkových povidel
- 2 lžíce rumu
- moučkový cukr na posypání
POSTUP:
- Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, zamícháme a necháme vyběhnout kvásek.
- Mezitím si utřeme žloutky s máslem a cukrem, přidáme obě mouky, sůl, šťávu a kůru z citronu, rum. K ingrediencím vlijeme kvásek, přilijeme vlažné mléko (raději po částech) a zaděláme polotuhé lehké a hladké těsto, které se nechytá na stěny mísy, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout, až se jeho množství zdvojnásobí. Během kynutí těsto alespoň jednou promícháme.
- Povidla smícháme s rumem. Kynuté těsto přemístíme na posypaný vál, vytvarujeme silnější hady, ze kterých ukrajujeme stejné dílky, které plníme povidlovou náplní (lze použít i marmeládu dle chuti), dobře zabalíme a necháme ještě asi deset minut kynout.
- Koblížky smažíme v hojné vrstvě rozpáleného oleje dozlatova z obou stran, hotové je cukrujeme moučkovým cukrem, taktéž z obou stran.
VideoVideo se připravuje ...Recept: Masopustní koblížky Videohub ženských webů