Halloween není sice v Česku tradičním svátkem, ale právě vydlabávání a vyřezávání dýní je stále oblíbenější. Je to skvělá podzimní dekorace na schodiště, zahrady, balkony či okna a navíc za pár korun. Jak na to?

Co k dlabání potřebujete:

* ostrý, nejlépe vykosťovací nůž

* černý fix

* tvrdou lžíci

*dýni – nejlepší je tykev velkoplodá (dýně obrovská)

Snadný postup

Ve vrchní části dýně, okolo stopky, vyřežte otvor (může být kulatý nebo klikatý). Měl by být tak velký, abyste mohli pohodlně dlabat. Pomocí lžíce vydlabejte dužinu. Poté si na dýni fixou předkreslete otvory, které budete chtít udělat, a pomocí nožíku je vyřežte. Pomoci vám mohou i vánoční vykrajovátka nebo vrtačka s různě velkými vrtáky.

Jak prodloužit životnost?

1.     Dlabejte dobře omytými, nejlépe ve vroucí vodě vysterilizovanými nástroji. Nezapomeňte ani na ruce, nebo si můžete nasadit sterilní rukavice.

2.     Dalším nepřítelem dýní jsou plísně a hniloba. Proto se doporučuje dýni namočit na několik hodin do slabého roztoku sava s vodou. Poté vyndat a nechat pořádně proschnout. Také můžete na dýni ještě nastříkat přípravek proti plísním.

3.     Lepší než svíčka uvnitř dýně, která dekoraci napomáhá k rychlému vyschnutí, je svíčka na baterky nebo světýlka na řetězu, který se smotá dovnitř.

4.     Pro delší životnost dýně můžete ještě udělat to, že jí dopřejete balzám v podobě vazelíny nebo jedlého oleje. Pomažte ji zvenku, zevnitř a nezapomeňte ani na všechny řezné plochy. Zabráníte tím rychlému vysušování.

5.     Nezapomeňte, že dýně milují chlad. V teple rychle vyschnou a bortí se. Najděte jim  proto chladné místo u okna nebo na schodech. Ale pamatujte, že dobře jim nedělají ani přízemní mrazíky.

Speciální tipy

Vyřezanou dýni můžete dozdobit barevným listím, vřesem, nebo ručně vyrobenými věnečky z kaštanů, žaludů či ze skořápek ořechů.

Co s dužinou a semínky? Vydlabanou dužinu a semínka rozhodně nevyhazujte. Vybraná dýňová semínka propláchněte vodou a nechte v troubě vysušit. Následně je můžete zobat jen tak, nebo opražit. Jsou výborná do salátů nebo do pečiva.

Dužinu využijte k přípravě polévky, koláčů nebo jako náplň do štrůdlů. Fantazii se meze nekladou. Stačí dužinu lehce povařit, rozmixovat a následně nechat okapat přebytečnou vodu. Vzniklé pyré poslouží na přípravu slaných i sladkých receptů.

Vyrobte si také jednoduchá strašidla z listů břečťanu!

Video
Video se připravuje ...

Jednoduchá strašidla z listů břečťanu Søstrene Grene

Fotogalerie
9 fotografií