Pikantní křupavý květák

BUDETE POTŘEBOVAT: 2 květáky, 250 ml octa, 250 ml vody, 1 pol. lžíci soli, 3 kuličky pepře, 3 kuličky nového koření.

POSTUP: Květák opláchněte ve studené vodě. Pak ho rozkrájejte tak, že odstraníte košťál a zbytek rozeberete na růžičky. Následně ho spařte (nevařte) ve vroucí vodě. Vyndejte ho z vody a nechte vychladnout. Jednotlivé růžičky skládejte do předem vybraných a čistých sklenic. Zbytek ingrediencí použijete na nálev. Vše vložte do hrnce a svařte. Když nálev vychladne, zalijte jím sklenice, do každé dejte lžíci oleje a uzavřete.

Pro pikantnější chuť můžete přidat chilli papričky. Sterilujte 10 minut při 90 °C. Sklenice osušte, nechte vychladnout a uložte do chladu, sucha a temna.

Ředkvičky ve sladkokyselém nálevu

BUDETE POTŘEBOVAT (na dvě zavařovačky): 2 svazky ředkviček, 1 ks bobkového listu, 5 g hořčičných semínek, 20 g třtinového cukru, 50 ml bílého vinného octa, 500 ml vody, sůl.

POSTUP: Jako u květáku, nejdříve se zaměřte na ředkvičky. Očistěte je, nakrájejte (můžete na čtvrtky, na plátky... dle chuti a nálady) a rovnoměrně rozdělte do 2 zavařovacích sklenic, které předtím důkladně vymyjte. Pak se vrhněte na nálev. V hrnci přiveďte k varu 500 ml vody. Přidejte špetku soli, vinný ocet, cukr, hořčičná semínka a bobkový list a vše vařte cca 4 – 5 minut.

Ředkvičky ve sklenicích zalijte připraveným nálevem zhruba 4 mm pod okraj, uzavřete je víčkem a zavařujte v zavařovacím hrnci 20 – 25 minut při 90 °C.

Pekingské zelí = korejské kimchi

BUDETE POTŘEBOVAT: 1 kg zelí, 5 lžic mořské soli, 2 lžíce prášku z chilli papriček (nebo drcené), 3 stroužky česneku, lžičku čerstvého strouhaného zázvoru, 2 lžíce rybí omáčky, sezam na posypání.

POSTUP: V litru vody rozmíchejte 5 lžic soli. Do ní poté ponořte kilo nakrájeného zelí. Pokud vám plave na hladině, zatižte ho třeba miskou. Za 2 hodiny se k zelí vraťte a propláchněte ho. Proplachujte do té doby, dokud není zelí přesolené. Jak to poznáte? Prostě ho ochutnejte. Teď se pusťte do zálivky. Smíchejte chilli, rybí omáčku, česnek (rozmačkaný) a zázvor. Důkladně promíchejte.

Takto upravené zelí můžete ochutnat hned, nebo ho dejte do sklenice a 1 – 2 dny nechte odpočívat v pokojové teplotě. Následně ho uložte do lednice. Tam takto vydrží i měsíc.

Fotogalerie
4 fotografie

Zkuste také salát z kysaného zelí

Video
Video se připravuje ...

Salát z kysaného zelí Videohub/recepty