Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Nadýchané omelety v jarním kabátku: Vsaďte na lososa, ricottu i chřest!

/
  • Odlehčené omelety v jarním duchu.
    20. března 2021 ● 06:00

    Bylinky, tvaroh, chřest nebo čerstvé výhonky nám po náročné zimě dodají energii. Vyzkoušejte tři recepty na lahodné omelety, které potěší i věčné dietáře. Inspiraci jsme našli v nové kuchařce Jak jíme zdravě na jaře.

  • 1.

    Omeleta s tvarohem a uzeným lososem

    Potřebujete: 60 g červené cibule, 3 lžíce jablečného octa, 5 g čerstvé pažitky, 6 vajec (velikost M), 60 ml polotučného mléka, 3 lžičky olivového oleje, 100 g odtučněného tvarohu, 100 g uzeného lososa, 15 g výhonků ředkvičky, 3 velké plátky kvasového chleba (3× 100 g), sůl, pepř.

     

    Postup: Červenou cibuli nakrájejte na menší měsíčky, následně ji vložte do misky, zalijte jablečným octem, odložte stranou a nechte zatím marinovat. Poté si najemno nasekejte pažitku.

    Nyní si v misce společně rozšlehejte vejce, mléko, sůl a pepř. Poté si nachystejte 3 servírovací talíře a nepřilnavou pánev (⌀ 25 cm) a z připravené vaječné směsi postupně upečte celkem 3 omelety: v pánvi vždy rozehřejte 1 lžičku olivového oleje, poté do pánve pomocí naběračky nalijte ⅓ vaječné směsi (tedy přibližně 120 g) a opékejte 3 minuty na středním plameni. Následně omeletu pomocí obracečky otočte a opékejte ještě 30 sekund. Hotové omelety dávejte na připravené talíře.

     

    Během pečení omelet si stranou v menší misce smíchejte tvaroh, nasekanou pažitku a sůl. Upečené omelety pomažte pažitkovým tvarohem a poklaďte uzeným lososem a marinovanou cibulí. Na závěr omelety posypte výhonky ředkvičky, ke každé porci přidejte 1 plátek kvasového chleba a podávejte.

  • 2.

    Bílková omeleta s chřestem a ricottou

    Potřebujete: 100 g zeleného chřestu, 1 vejce, 50 g ricotty, 100 ml polotučného mléka, 3 vaječné bílky, 50 ml vody (studené), 2 lžičky olivového oleje, 10 g strouhaného parmazánu, 6 g baby špenátu, 2 g výhonků řeřichy, 2 plátky žitného knäckebrotu (2× 60 g), sůl, pepř

     

    Postup: Troubu dejte předehřívat na 215 °C. Chřest omyjte, následně všem výhonkům odkrojte dřevnaté konce (postačí vždy odkrojit cca 3 cm od dolního konce výhonku) a poté každý výhonek podélně nakrájejte na 3 plátky – pokud je některý výhonek tenčí, stačí ho podélně rozkrojit jen napůl. Nakrájený chřest prozatím odložte do lednice či na pracovní plochu.

    Poté si připravte 2 nádoby: do jedné z nich vyklepněte 1 celé vejce, přidejte ricottu, mléko, sůl a pepř a důkladně promíchejte. Do druhé nádoby dejte bílky, 50 ml studené vody a špetku soli a pomocí tyčového mixéru se šlehacím nástavcem z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který následně po 2 dávkách vmíchejte do ricottové směsi v první nádobě (každou dávku sněhu zapracujte důkladně, ale zároveň co nejrychleji, aby vám sníh nespadl – výsledná omeleta by pak nebyla řádně nadýchaná).

    Nyní si nachystejte nepřilnavou pánev vhodnou do trouby (⌀ 25 cm), rozehřejte v ní 1 lžičku olivového oleje, přidejte ½ nakrájeného chřestu a ½ připravené vaječné směsi a opékejte 1–1,5 minuty (neobracejte). Následně obsah pánve posypte 5 g parmazánu, pánev vložte do předehřáté trouby a pečte 6–7 minut při 210–215 °C, dokud omeleta nebude na dotek pevná. Poté pánev vyndejte z trouby, omeletu přehněte a přemístěte ji na servírovací talíř. V prázdné pánvi pak opět rozehřejte 1 lžičku olivového oleje a ze zbytku chřestu, vaječné směsi a parmazánu vytvořte stejným způsobem jako předtím i druhou omeletu.

     

    Obě omelety posypte špenátem a výhonky řeřichy a každou porci podávejte společně s 1 plátkem knäckebrotu.

  • 3.

    Nadýchaná sýrová omeleta s pažitkou a koprem

    Potřebujete: 5 g čerstvé pažitky, 5 g čerstvého kopru, 80 g čerstvého špenátu, 3 vaječné žloutky, 6 vaječných bílků, 50 ml vody (studené), 25 g cheddaru, 125 g mozzarelly light, 4 větší plátky pohankového chleba (4× 80 g), sůl, pepř.

     

    Potřebujete: Troubu dejte předehřívat na 210 °C a připravte si středně velkou mísu a vyšší nádobu na šlehání. Do mísy najemno nakrájejte pažitku, kopr a špenát, přidejte sůl, pepř a 3 vaječné žloutky a důkladně promíchejte. Do nádoby na šlehání nalijte 6 vaječných bílků, přidejte 50 ml studené vody a špetku soli a pomocí tyčového mixéru se šlehacím nástavcem z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který pak pomocí stěrky po 2 dávkách opatrně zapracujte do žloutkové směsi v míse (každou dávku sněhu vždy zapracujte důkladně, zároveň však směs nemíchejte příliš dlouho, aby sníh nespadl).

    Odlehčené omelety v jarním duchu.
    Autor: Jak jíme zdravě na jaře

    Nyní si připravte nepřilnavou pánev vhodnou do trouby (⌀ 25 cm) a nasucho ji rozehřejte na středním plameni. Poté do pánve pomocí naběračky rovnoměrně nalijte ¼ vaječné směsi z mísy a opékejte 1–1,5 minuty (omeletu přitom neobracejte). Následně celou pánev přemístěte do předehřáté trouby a pečte 3,5 minuty při 200–210 °C; mezitím si stranou na větší talíř nahrubo nastrouhejte cheddar a mozzarellu a obsah talíře promíchejte.

     

    Po uvedené době pak omeletu vyndejte z trouby, posypte ji ¼ sýrové směsi, vraťte do trouby a pečte ještě 30 sekund. Hotovou omeletu přehněte napůl a přemístěte na servírovací talíř.

     

    Stejným způsobem pak ze zbytku těsta postupně upečte další 3 omelety: část těsta vždy nejprve 1–1,5 minuty nasucho opékejte v pánvi, dejte na 3,5 minuty péct do trouby, následně omeletu posypte sýrem a vraťte ještě na 30 sekund do trouby. Hotové omelety podávejte s pohankovým chlebem.

    TIP: Navrch každé omelety můžete ještě před podáváním natrhat čerstvý kopr na ozdobu.

     

    Video: Nečekaná dobrota. Zapékané čekanky se slaninou a sýrem

Dnešní horoskopy