Luxusní oběd od předkrmu po dezert? Vsaďte na lososa, krevety i cheesecake s fíky!
-
Máte chuť na něco luxusního se středomořským šarmem? Dbejte na kvalitní suroviny a dokonalý recept a výsledek bude stát za to! Dobrou chuť.
- 1.
Lososový tatarák s avokádem
Suroviny • 200 g lososa • 1 menší červená cibulka • 1 lžíce kapar • šťáva z poloviny citronu • špetka soli, pepř • 1 lžíce olivového oleje • hrst listového salátu (rukola, polníček...) • 1 lžíce vinného octa • 1 avokádo
Postup: • Lososa očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Přendáme do misky a přidáme najemno nasekanou červenou cibulku, kapary, citronovou šťávu, sůl a pepř. Vše zamícháme a misku dáme stranou. • Avokádo oloupeme a nakrájíme na kostičky, které smícháme se lžící citronové šťávy, solí a pepřem. • Připravíme si dvě kulaté formičky, ty položíme na dva servírovací talíře, a do každé přidáme ½ avokádové směsi.
• Na vrstvu s avokádem rovnoměrně rozdělíme lososovou směs. Směs zmáčkneme lžící a opatrně zvedneme formu. Tatarák podáváme s čerstvým polníčkem a opečeným pečivem.
- 2.
Těstoviny s krevetami a rajčaty
Suroviny • 450 g oloupaných krevet • čerstvá petrželka • 4 kuličky pepře • 6 stroužků česneku • 2 lžíce olivového oleje • 1 a ½ hrnku cherry rajčat • plechovka loupaných krájených rajčat • lžička chilli vloček • 250 g těstovin • parmazán
Postup: • Krunýřky z krevet, dva hrnky vody, hrst petrželky, černý pepř a 2 celé stroužky česneku vložíme do hrnce, přidáme špetku soli. Přivedeme k varu, teplotu poté snížíme a vaříme asi 10 minut. Následně scedíme, ale vývar si necháme. • Ve velkém hrnci s osolenou vodou uvaříme těstoviny, ale vaříme je asi o 1 až 2 minuty méně, než je uvedeno na obalu. Scedíme a dáme stranou.
• Na pánev nalijeme olivový olej a zbylý česnek nakrájený na plátky. Přisypeme chilli vločky a restujeme asi 1 minutu. • Přilijeme ¾ hrnku vývaru a povaříme. Přidáme na půlky pokrájená cherry, rajčata z plechovky, a jakmile se rajčatová směs začne vařit, dochutíme špetkou soli a pepřem. Zakryjeme pokličkou, teplotu snižíme a necháme vařit asi 10 minut. • Poté sundáme poklici a teplotu zvyšíme na střední plamen a pokračujeme ve vaření asi 5 minut, dokud omáčka dostatečně nezhoustne.
• Přidáme krevety a necháme je dostatečně provařit (cca 3 – 4 minuty). Dle potřeby dochutíme a poté přidáme těstoviny, promícháme, a pokud je omáčka až příliš hutná, přilijeme trochu vývaru z krevet. Zasypeme pokrájenou petrželkou a parmazánem.
- 3.
Cheesecake do skleničky s fíky
Suroviny • cca 50 g máslových sušenek • 20 g mandlí • 20 – 30 g rozpuštěného másla • 160 g čerstvého sýra • 80 g plnotučného tvarohu • lžíce medu (dle chuti můžeme ještě přisladit) • lžička citronové šťávy • 2 kapky vanilkového aroma nebo ½ vanilkového lusku • čerstvé fíky (lze použít i sušené)
Postup: • Sušenky a mandle rozmixujeme. Přidáme rozpuštěné máslo a znovu ještě chvíli mixujeme. • V míse smícháme čerstvý sýr, tvaroh, med, citronovou šťávu a semínka z poloviny vanilkového lusku nebo vanilkové aroma.
• Na dno skleniček na střídačku vkládáme směs z rozdrcených sušenek a krému, přičemž doprostřed dáme nakrájený fík. • Před podáváním ještě ozdobíme fíky a mandlemi.