Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

V období půstu odlehčete jídelníček: Recepty od snídaně po večeři!

/
  • V období půstu vsaďte na odlehčenější jídelníček.
    18. února 2021 ● 06:00

     Se všemi předsevzetími zkraje roku se zpravidla také zajímáme o to, co jíme. Chceme shodit kila, zlepšit fyzičku a v neposlední řadě posílit imunitu.  Nuže, gurmáni, jdeme kuchtit…

  • 1.

    Ovesná kaše s čerstvým ovocem a kokosem

    POTŘEBUJEME: ◗ 50 g ovesných vloček ◗ 250 ml rostlinného mléka ◗ 1 čajovou lžičku medu ◗ 1 polévkovou lžíci sušených bobulí goji ◗ hrst čerstvých borůvek ◗ 4 čerstvé jahody ◗ 1 granátové jablko ◗ 1 čajová lžička strouhaného kokosu

     

    Postup: Do hrnce nasypeme ovesné vločky, zalijeme rostlinným mlékem a za stálého míchání vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Před koncem vmícháme med a goji. Kaši přemístíme do misky (můžeme ještě zalít rostlinným mlékem), přidáme nakrájené ovoce a posypeme kokosem.

  • 2.

    Zapečená vejce v avokádu a zelené smoothie

    POTŘEBUJEME: Na zapečené avokádo ◗ 1 velké zralé avokádo ◗ 2  čerstvá bio vejce ◗ nasekaný čerstvý koriandr ◗ sůl, pepř ◗ 2 krajíce celozrnného chleba (to bude příloha)

     

    Na smoothie ◗ 400 ml mandlového nebo kokosového mléka ◗ 1 banán ◗ 1 polévkovou lžíci arašídového másla ◗ 4 hrnky čerstvého baby špenátu

     

    Postup: Avokádo podélně rozřízneme, odstraníme pecku a pomocí malé lžičky odstraníme také trochu dužiny z každé poloviny, abychom jamku uprostřed zvětšili. Vejce opatrně rozklepneme tak, aby žloutek zůstal neporušený, umístíme do poloviny avokáda. Posypeme solí a pepřem. Položíme na plech pokrytý pečicím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě asi 20 minut při 175 °C. Bílek musí být neprůhledný, tuhý. Mezitím si na rozehřáté pánvi opečeme nasucho celozrnný chléb z obou stran (přibližně 3 minuty).

     

    Dále připravíme smoothie. Banán oloupeme a nakrájíme. Špenát omyjeme. Všechny suroviny vložíme do mixéru a mixujeme dohladka. Po upečení avokáda posypeme čerstvým koriandrem a podáváme s opečeným chlebem a zeleným smoothie.

  • 3.

    Kuřecí prsa obalovaná v kukuřičných lupíncích s ratatouille

    POTŘEBUJEME: Na prsa ◗ 4 kuřecí prsa ◗ 100 g  cornflakes ◗ 2 polévkové lžíce másla ◗ 2 vejce ◗ 1 čajovou lžičku sladké mleté papriky ◗ 1 čajovou lžičku tymiánu ◗ sůl, pepř

     

    Na ratatouille ◗ 2 lilky ◗ 4 velká rajčata ◗ 3 cukety ◗ 3 malé sladké brambory ◗ 500 ml pasírovaných rajčat ◗ 4 polévkové lžíce zeleného pesta ◗ 2 stroužky česneku ◗ 1 červenou cibuli ◗ 1 čajovou lžičku sušené bazalky ◗ 1 čajovou lžičku oregana ◗ sůl, pepř

     

    Postup: Kukuřičné lupínky podrtíme na menší kousky a smícháme s kořením. Vajíčka rozklepneme do misky a prošleháme vidličkou. Kuřecí prsa nejprve namočíme do vajíčka z obou stran a následně do podrcených kukuřičných lupínků. Položíme na plech vyložený pečicím papírem, polijeme rozpuštěným máslem a dáme péct na 30 – 35 minut při 180 °C.

     

    Mezitím připravíme ratatouille. Pasírovaná rajčata smícháme s prolisovaným česnekem, pestem, nadrobno nakrájenou cibulí a kořením. Lilek, rajčata a cuketu omyjeme a sladké brambory oloupeme. Zeleninu nakrájíme na tenké plátky. Dospod zapékací mísy dáme část omáčky, a když nakrájíme dostatek plátků zeleniny na to, abychom mohli zapékací mísu naplnit, začneme je umísťovat v kruhovém tvaru po okraji. Pokračujeme, dokud se nedostaneme do středu, a průběžně přeléváme omáčkou.

     

    Mísu zakryjeme alobalem a pečeme přibližně 30 minut při 180 °C v předem předehřáté troubě. Poté alobal odstraníme a pečeme dalších 30 minut. Kuřecí prsa podáváme s ratatouille.

  • 4.

    Domácí hummus s olivovým olejem a ořechy

    POTŘEBUJEME: ◗ 2 plechovky cizrny, opláchnuté a scezené ◗ ½ čajové lžičky sody ◗ šťávu z 1 citronu ◗ 1 velký stroužek česneku ◗ ½ čajové lžičky jemné mořské soli ◗ 125 g pasty tahini ◗ 3 polévkové lžíce studené vody ◗ ½ čajové lžičky mletého kmínu ◗ 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje ◗ čerstvou petrželku ◗ 1 čajovou lžičku mleté sladké červené papriky.

    Autor: itesco.cz

    Postup: Cizrnu uvaříme v hrnci spolu s jedlou sodou na středním ohni (přibližně 20 minut). Když je cizrna měkká, scedíme ji a pořádně propláchneme pod tekoucí vodou. Vložíme česnek, citronovou šťávu, tahini, kmín, sůl a 1 lžíci olivového oleje do kuchyňského robota a rozmixujeme na kaši. Přidáme uvařenou cizrnu a opět mixujeme dohladka.

     

    Nakonec hummus přemístíme do servírovací mísy, polijeme olivovým olejem a ozdobíme čerstvou petrželkou a červenou paprikou. Podáváme s opečenými toasty nebo chlebem.

     

    Hummus z červené čočky a pečených rajčat. Jak na to?

     

Dnešní horoskopy