V prosinci sexuolog Uzel vzbudil pohoršení některými svými výroky na problematiku sexuálního obtěžování a kritici nejen z řad feministek a bojovníku za ženská práva ho příliš nešetřili. Uvedl například, že plácání po zadku otepluje vztahy na pracovišti, a také, že některé ženy si můžou za znásilnění samy.

Pane doktore, začněme na aktuální téma. Stojíte si za svými slovy, že si ženy mohou za obtěžování samy apod.?

Moji kritici nepochopili, že sexuální obtěžování může být dobromyslné, pokrytecké, tupě násilné, rafinované, vyděračské, nesmělé, podlézavé nebo žadonící. Nejen v každé zemi, ale dokonce u každé ženy a v každé situaci může být chápáno odlišně a individuálně. Jak obtěžovaný, tak i obtěžující to musí umět vyhodnotit a reagovat přiměřeně. Často se to musí celý život učit. Obejmutí kolem ramen, a dokonce i lehké poplácání po zadku může být sbližujícím gestem.

Tak to se asi některým ženám líbit nebude.

Neplatí to vždy, a ne v každé situaci. V nabídce i aktivitě hraje vždycky primární roli muž, tak je to už v přírodě zařízeno. Ze své znalecké praxe mohu usoudit, že k některým případům znásilnění může žena přispět svou lehkomyslností. Prevence takových případů by měla spočívat v sexuální výchově, která by měla učit společenským postojům a dovednostem.

Setkal jste se i vy osobně se sexuálním obtěžováním?

Snad každá žena se setkala se sexuálním obtěžováním a bylo by s podivem, kdybych se s ním nesetkal i já. A to nejen v profesionálním životě, ale i jako obtěžovaný nebo obtěžovatel. Záleží na tom, co vlastně tím obtěžováním myslíme. Slavná spisovatelka a cestovatelka Milena Holcová ví, že sexuální obtěžování může mít různé odstíny. Tuto zkušenou ženu jsem ostatně citoval už v minulé odpovědi.

S manželkou Helenou v době, kdy se brali. (1966)
Autor: Martin Pekárek, Tonda Tran, ČTK/Michal Krumphanzl, Pavel Hroch, Profimedia.cz

Můžete to pro jistotu ještě upřesnit?

Znovu zdůrazňuji, že způsoby sexuálního obtěžování jsou různé v různých zemích, a také jsou často rozdílně hodnoceny. Každý by to měl umět vyhodnotit a reagovat uměřeně. To, co je někde trestáno jako obtěžování, může být jinde nebo jindy považováno za námluvy, projev sympatií nebo žert.

To zní logicky, ale obraťme raději list. Oslovují vás lidé se svými problémy i mimo ordinaci? Například na ulici?

Nejen na ulici, ale i v dopravních prostředcích. Některá místa nejsou příliš vhodná ke gynekologickému nebo sexuologickému poradenství. Taky internetové poradenství je často obtížné a nevhodné. Není nad osobní setkání v ordinaci.

Jako sexuolog propagujete v televizi přípravky na erekci. Vyzkoušel jste si jejich účinek i sám na sobě?